Prošle godine: Đaci u Srbiji pobegli sa četiri miliona časova

Ovo su podaci izveštaja o izostancima, ponavljačima, popravnim ispitima i disciplinskim prekršajima učenika koji je Ministarstvo prosvete prvi put uradilo i koji će u celosti biti predstavljen 13. marta u Vladi Srbije.

Brojke (za 2012. godinu)

  • 45.692.656 - ukupno opravdanih izostanaka
  • 4.599.865 - ukupno neopravdanih izostanaka
  • 580.553 - osnovaca u Srbiji
  • 244.763 - srednjoškolaca u Srbiji

(Izvor: Večernje novosti)

Iako podaci deluju dramatično, ipak su desetostruko bolji od onih koje godinama unazad daju sindikati.

"Đaci u Srbiji su u proseku imali po 5,6 neopravdanih izostanaka. Iako je to daleko manje od broja koji se pominje u javnosti, i to je mnogo i radićemo na tome da se ovaj broj smanji", kaže za ”Novosti” Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

Kazne za neopravdane

Već sa deset neopravdanih, objašnjava on, škola mora da reaguje, a kada učenik prekorači gornju granicu i pobegne sa više od 25 časova, čekaju ga disciplinske kazne.

U srednjim školama to može da bude i izbacivanje, a u osnovnim prebacivanje u drugu školu, uz saglasnost roditelja.

Takva mera, međutim, u Beogradu nije nijednom primenjena prošle školske godine, a u celoj Srbiji bilo je 159 ovakvih primera.

Beogradski osnovci sa lekarskim ili roditeljskim opravdanjem prošle školske godine izostali su sa 5.493.319, a pobegli sa 422.078 časova, što je u proseku 48,5 izostanaka po učeniku.

Srednjoškolci u glavnom gradu, sa 5.461.974 opravdanih i 540.822 neopravdana, bili su znatno nedisciplinovaniji, pa u proseku svaki ima 9,4 neopravdana, a sa ”pokrićem” su prosečno izostali skoro tri nedelje iz škole.

Brojke: Ponavljanje razreda i popravni

U Beogradu je na popravni palo 1.513 osnovaca, a 868 njih je ponavljalo razred, što je dosta veliki broj.

U srednjim školama bilo je 4.988 učenika na popravnom i 1.252 ponavljača.

Naš sagovornik navodi i da je beogradskim osnovcima izrečeno 2.276 vaspitnih mera, kao što su usmene ili pisane opomene ili ukori, dok je njih 708 teško prekršilo pravila ponašanja u školi.

Tmušić objašnjava da će se svi ovi podaci naći u elektronskoj bazi podataka, koja će biti dostupna školama i lokalnim samoupravama. Svake godine upisivaće se novi podaci, kaže, kako bi pratili trendove i reagovali na sve promene.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još