Barbika danas puni 54 godine

Barbika je najprodavanija lutka na svetu! Prvi put se pojavila 1959. godine, kao proizvod kompanije Matel, na sajmu igračaka u Njujorku u crno-belom kupaćem kostimu. U rekordnom roku prodato je 350 hiljada komada, po ceni od 3 dolara.

Amerikanka Rut Handler smatra se kreatorkom Barbi lutke, a bila je inspirisana nemačkom lutkom poznatijom kao Bild Lilli. Rut Hendler je posmatrala svoju ćerku Barbaru koja se igrala papirnim lutkama dodeljujući im uloge odraslih iz stvarnog života. To joj je dalo ideju koju je saopštila svom suprugu Eliotu, jednom od osnivača "Matela".

Hendlerova je smatrala da je optimalno rešenje lutka Barbika u liku mlade žene. Lutka Barbi ili punim imenom Barbara Milisent Roberts, slavi danas 54. rođendan.

Vremenom, Barbi se menjala, pa su se na policama mogle naći Barbike stjuardese, novinarke, piloti, a za nju su kreirali Armani, Valentino, Dior.

Nijedna lutka igračka do sada nije bila ni približno tako dobar marketinški potez na tržištu.

Da sada je prodato više od milijardu Barbika u više od 150 zemalja. Proizvođač "Matel" tvrdi da se svake sekunde prodaju 3 Barbike.

Barbi je jedan od najprodavanijih proizvoda u industriji igračaka, skoro pedeset godina. Često je bila predmet ismejavanja, naročito njen izgled i "način života". Kasnije su nastali animirani filmovi o njoj.

Izvor:Superžena; B92

Pogledajte još