Velnes i VIP sadržaji u banji

Vrnjačka Banja već 138 godina delotvornošću svojih mineralnih voda i prirodnim lepotama privlači brojne goste, a mnogi koji su je posetili uverili su se da je reč o idealnoj okolini za lečenje, rehabilitaciju organa za varenje, kao i lečenje šećerne bolesti. Banja ima četiri izvora lekovitih mineralnih voda koje prema međunarodnoj klasifikaciji pripadaju dvema kategorijama. Prva je topla mineralna voda (36,5 stepeni Celzijusa), koja spada u red alkalnih ugljeno−kiselih homeotermi i koristi se za piće, kupanje i drugo, a tu su i hladne mineralne vode „Snežnik“, „Slatina“ i „Jezero“, koje pripadaju grupi zemno−alkalnih ugljenokiselih akrotopega, kaže za „Pregled“ Dejan Stanojević, generalni direktor specijalne bolnice „Merkur“, čija savremena medicinska služba sastavljena od pedeset lekara specijalista i subspecijalista, kao i medicinskih sestara, fizioterapeuta i dijetetičara, određuje način primene ovih voda u lečenju i rehabilitaciji.
Bolnica „Merkur“ predstavlja najsavremeniji centar za dijagnostiku, prevenciju, lečenje i rehabilitaciju pomenutih bolesti, a način lečenja koji njeni lekari preporučuju, naravno uz primenu mineralnih voda, uključuje pravilnu ishranu pod kontrolom dijetoterapeuta, doziranu fizičku aktivnost, fizikalnu terapiju, kao i medikamentoznu terapiju i edukaciju. Tu su i, ističe Stanojević, posebni programi u lečenju, poput LINEA lečenja gojaznosti pod kontrolom endokrinologa, zatim, brze dijagnostičke provere zdravstvenog stanja u roku od pet dana i Škola dijabetesa, koja je u toku lečenja obolelih od šećerne bolesti namenjena obolelima i članovima njihovih porodica u cilju samokontrole i odlaganja komplikacija. Inače, kako objašnjava komercijalni direktor Slađana Blagojević, „Merkur“ raspolaže modernim objektima za smeštaj posetilaca tokom cele godine, sa 800 postelja, a prošle godine ovde je izgrađen i prvi velnes centar u Srbiji, kroz koji je prošlo 10.000 domaćih i 8.000 stranih posetilaca iz 25 zemalja. U hotelu „Merkur“ ove godine izgrađen je i najveći zatvoreni bazen sa terapijskim dejstvom koji postoji u banjama Srbije, „Water fall“, napunjen toplom vodom od 27 stepeni sa izvora „Topla voda“. Takođe, lane je i medicinski blok obogaćen najsavremenijom opremom za dijagnostiku, renovirane su sve sobe, restorani, a otvoreni su i hotelski bioskop i biblioteka i uvedena kablovska TV.
Napravljen je i VIP program za goste visokih prohteva i platežnih moći. Luksuzno je opremljeno sedam apartmana, obezbeđena je medicinska usluga u VIP ambulanti i ishrana „a la cart“ u restoranu. Sve ovo doprinelo je da specijalna bolnica „Merkur“ od početka godine beleži za 17 odsto više noćenja nego u prethodnoj godini, a uspeh je nagrađen i brojnim priznanjima koje je centar „Merkur“ dobio, poput Nagrade za dizajn na 38. međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, Turističke prizme na Berzanskim susretima „Tour Ex YU“ u Banji Vrućici, zatim, za najbolji velnes centar, nagrada „Turističko zlatno srce“, od Kluba privrednih novinara Beograd − nagradu za poslovnost i kreativnost „MENADŽER 2005.“ Dejan Stanojević, nagrada Privredne komore Kraljeva „Kapetan Miša Anastasijević“ i povelja i zlatnik za najuspešniji kolektiv i direktora u zdravstvu. (“Pregled”)

Pogledajte još