Ispod linije siromaštva 9,1 odsto građana

Dinamičan privredni rast, otvaranje novih radnih mesta, sprečavanje daljeg rasta siromaštva usled tranzicionih šokova, kao i uvođenje novih mera socijalne zaštite, osnovni su ciljevi čijim ostvarenjem će siromaštvo u Srbiji do 2010. godine biti prepolovljeno u odnosu na sadašnji nivo, izjavila je potpredsednik Vlade Srbije Ivana Dulić−Marković.
Ona je, na Vladinoj konferenciji o smanjenju siromaštva u zemlji, istakla da prema podacima Svetske banke 9,1 odsto građana Srbije trenutno živi ispod linije siromaštva, pa se može reći da nema porasta trenda siromaštva. Dulićeva je predočila da statistički podaci o nivou siromaštva u Srbiji u proteklih nekoliko godina nisu uporedivi, jer je 2004. godine promenjen metod istraživanja. 
Ministar privrede Predrag Bubalo naglasio je da se ne sme prenebregnuti činjenica da je svakako najveći problem siromaštva u Srbiji nezaposlenost, koja je u procesu tranzicije u porastu. Bubalo je naglasio da je, sa jedne strane, potrebno povećati produktivnost preduzeća i u procesu privatizacije učiniti ih što atraktivnijim za ulagača, što utiče u prvi mah nepovoljno na zaposlenost. Prema njegovim rečima, na drugoj strani, čini se sve da se kroz podsticaj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva omogući da što više ljudi koji ostaju bez posla pronađu rešenje. Bubalo je naglasio da je planirani rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu bio 4,5 odsto, ali da će prema sadašnjim procenama on biti oko sedam procenata.
Srbija trenutno ima 3.200 dolara po glavi stanovnika BDP, a do 2012. godine uz prosečan godišnji rast od sedam odsto ta cifra bi se povećala na sedam do osam hiljada dolara BDP−a po glavi stanovnika, kazao je Bubalo dodavši da će to pozitivno uticati i na smanjenje siromaštva u Srbiji. Šef kancelarije Svetske banke za Srbiju Karolin Junger istakla je da je ona, uprkos procenama srpskih zvaničnika da trend porasta siromaštva u Srbiji stagnira, uverena da se nejednakost stanovništva povećava. Prema njenim rečima, vrlo je visok stepen nezaposlenosti među mladima − oko 50 odsto, preko 60 odsto stanovništva sa nižim obrazovanjem živi ispod linije siromaštva, a naročito je izražen problem siromaštva u seoskim područjima. Junger je kazala da je Svetska banka počela da radi na novoj strategiji za pomoć Srbiji, a najvažniji ciljevi i dalje su smanjenje siromaštva i integracija Srbije u Evropsku uniju. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Živkov govorio je o razvoju seoskih područja kao jednom od ključnih ciljeva za dobijanje bitke protiv siromaštva u Srbiji. Razvoj sela je prema njegovom mišljenju neophodan, jer upravo u seoskim područjima trenutno živi najviše siromašnih.
Rukovodiliac Odeljenja delegacije Evropske komisije u Srbiji za ekonomske i evropske integracije Esmeralda Hernandez−Aragones upozorila je da bez stabilne privrede borba protiv siromaštva ne može biti uspešna. Prema njenom mišljenju, stabilnost institucija takođe je jedan od preduslova za sinhronizovanu akciju u borbu protiv siromaštva u Srbiji. (“Pregled”)

Pogledajte još