Portparolka Ketrin Ešton: Brisel ne iznosi nikakav "non-pejper"

- Videla šam u medijima informacije o non-pejperu, ali nema nikakvog non-pejpera. Danas su konsultacije u okviru dijaloga. Dijalog je u ključnoj fazi i za napredak Srbije važno je da u tom dijalogu imamo napredak i u tom pravcu idu naše konsultacije danas - rekla je ona.

Takođe, dodala je da nije predviđeno potpisivanje nikakvog dokumenta. Na pitanje novinara da prokomentariše izjave nekih srpskih zvaničnika da bi se na sastanku moglo očekivati neki konkretniji dogovor oko datuma za početak pregovora Srbije o članstvu ona je rekla da je porcedura za dobijanje datuma poznata, a da je ovaj sastanak deo konsultacija u okviru dijaloga Beograda i Prištine i da to "nije predmet rasprave danas".

Upitana šta se to toliko značajno dešava kada su tri ključne ličnosti iz vlasti Srbije istovremeno u Briselu, ona kaže da je proces dijaloga veoma intenzivan, i da je važno da su svi akteri i u Beogradu i u Prištini obavešteni sa strane Ketrin Ešton o svim elementima koji su tema dijaloga.

Kada je reč o tome šta je najspornije, Kocijančić kaže da je to nešto o čemu Ešton razgovara sa premijerima koji učestvuju u dijalogu i nije nešto o čemu bi "u ovoj fazi govorili javno". Dijalog je, prema njenim rečima, sa briselske strane definisan Zaključcima Saveta EU iz decembra ali da politički lideri i sami mogu da otovore pitanja koja su za njih važna.

- Za nas to su konsultacije u okviru dijaloga, želimo da vidimo napredak u tom dijalogu i svi naši napori idu u tom pravcu - naglasila je ona.

Izvori iz Evropske komisije rekli su da je glavni razlog što su sva trojica čelnih ljudi Srbije pozvani u Brisel to što Ešton želi da cela politička elita bude uključena u dijalog i impementaciju onoga što je dogovoreno.

- S obzirom da je reč o koalicionoj vladi, to je sasvim razumljivo - rekao je novinarima funkcioner EK koji je želeo da ostan anoniman. Sastanak će , kako navode isti izvori, početi kašno popodne i to će najverovatnije biti radna večera. Posle sastanka, kancelarija Eštonove će izdati saopštenje.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još