Kim Džong Un pozvao vojsku da se spremi za rat

Kim Džong Un kazao je pripadnicima artiljerije nedaleko od spornih voda zbog kojih su proteklih godina vođeni krvavi sukobi da bi “rat mogao odmah da počne” preneli su severnokorejski državni mediji.

Kimova poseta i poništavanje sporazuma o primirju reakcija su na prošlonedeljno pooštravanje sankcija UN zbog severnokorejske nuklearne probe 12. februara. Pjongjang je, takođe, zapretio nuklearnim napadom na SAD.

Sporazum o primirju
Sporazumom o primirju iz 1953. okončan je trogodišnji rat Severne i Južne Koreje u kojem je poginulo oko 1.200.000 ljudi sa južnokorejske strane i oko 1.000.000 sa severnokorejske, kao i 600.000 kineskih i 36.500 američkh vojnika.

Nije, ipak, jasno šta će uslediti i da li će Severna Koreja ostvariti neku od svojih pretnji.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da nema nikakvih znakova da njen severni sused planira napad ili novu nuklearnu ili raketnu probu i ocenilo da Pjongjang samo pokušava da izvrši “psihološki pritisak” na Seul.

Portparol UN poručio je da Pjongjang ne može jednostrano da odustane od sporazuma o primirju, koji je i dalje na snazi. Pored toga, Severna Koreja je još daleko od faze u kojoj će posedovati nuklearne bojeve glave koje mogu da predstavljaju pretnju po SAD.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenela je i da je Pjongjang prekinuo i direktnu telefonsku vezu sa Južnom Korejom koja je korišćena za hitne direktne kontakte dve strane.

Južna Koreja i SAD počele su u ponedeljak združenu vojnu vežbu, pod nazivom “Ključna odlučnost”, koja će trajati dve nedelje.U vežbi učestvuje više od 13.000 vojnika - 10.000 južnokorejskih i 3.500 američkih. Pjongjang je osudio održavanje vojne vežbe.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još