Fond nema dovoljno para

Fond solidarnosti Republike Srbije, koji posluje kao javna služba radi zaštite prava zaposlenih u slučaju stečajnog postupka, u prvoj godini poslovanja obradio je oko deset hiljada zahteva iz sto trideset i pet preduzeća u stečaju i doneo 4.102 pozitivna i 1.096 negativnih rešenja, rekao je na  konferenciji za novinare u Vladi direktor Fonda, Jablan Obradović.
Podsetivši da Fond, osnovan na osnovu Zakona o radu, pravno postoji od 8. jula 2005. godine, a da je sa rešavanjem zahteva počeo 1. septembra prošle godine, Obradović je objasnio da pravo na pomoć kod Fonda imaju radnici čija su potraživanja utvrđena pravosnažnom odlukom stečajnog veća posle 23. marta 2005. godine, odnosno posle donošenja Zakona o radu. Pomoć Fonda radnicima čija su preduzeća u stečaju odnosi se na neisplaćene zarade i naknade zarada za poslednjih devet meseci pre pokretanja stečajnog postupka, naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor krivicom poslodavca, otpremnine zbog odlaska u penziju u kalendarskoj godini u kojoj je pokrenut stečaj, naknade štete zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, kao i pravo na uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
Neisplaćene zarade i naknade zarada isplaćuju se u visini minimalne zarade, tako da su prosečna primanja za devet meseci po radniku iznosila 76.000 dinara, a otpremnine zbog odlaska u penziju, koje se isplaćuju u visini tri prosečne zarade u privredi, oko 90.000 dinara, rekao je direktor Fonda Jablan Obradović. Napominjujući da je trenutno u postupku rešavanja 4.600 zahteva zaposlenih koji očekuju ostvarenje svojih prava, on je naglasio da nijedan radnik do sada nije ostao uskraćen za tu zakonsku obavezu, ali da bez obzira na pet zakonskih prava koja mogu ostvariti, radnici uglavnom najviše ostvaruju pravo na naknadu zarade (95 odsto) i otpremnine (pet odsto). Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović je rekao da je u ovoj godini iz budžeta za Fond solidarnosti obezbeđeno tri stotine i pedeset miliona dinara, ali da s obzirom na veliki broj zahteva, ta sredstva neće biti dovoljna, pa dodatna sredstva treba obezbediti ili rebalansom budžeta, ako ga bude ove jeseni, ili iz tekućih budžetskih rezervi. (“Pregled”)

Pogledajte još