Panatinaikosu peta titula, Obradoviću sedma, Kecmanu prva

BEOGRAD, 3. maja 2009. (Beta) - Košarkaši Panatinaikosa osvojili su petu titulu šampiona Evrope, pošto su u finalu Evrolige u Berlinu pobedili prošlogodišnjeg prvaka CSKA iz Moskve sa 73:71 (21:16, 27:12, 8:18, 17:25).

Peta titula Panatinaikosa ujedno je i sedma za srpskog trenera Željka Obradovića, apsolutnog rekordera po broju trofeja. Prvi put je šampion Evrope postao i Dušan Kecman, iako u finalu nije ulazio na teren.

Najefikasniji u pobedi Panatinaikosa bili su Vasilis Spanulis i Antonis Focis sa po 13 poena, dok su Dimitris Dijamantidis i Šarunas Jasikevičijus dodali po 10. Džej-Ar Holden je postigao 14 poena za CSKA, dok su Trajan Lengdon i Ramunas Šiškauskas ubacili po 13.

Džej-Ar Holden je postigao 14 poena za CSKA, dok su Trajan Lengdon i Ramunas Šiškauskas ubacili po 13.

Pobednik uzbudljivog finala odlučen je u samom finišu, iako je Panatinaikos, pre svega zahvaljujući odličnom šutu za tri poena, već na početku druge četvrtine vodio sa 23 poena razlike 51:28.

CSKA je, ipak, polako smanjivao prednost, pa je, iako ni u jednom trenutku nije stigao do izjednačenja, imao priliku da u poslednjih pet sekundi dođe do izjednačenja ili čak preokreta. Ramunas Šiškauskas, ipak, nije uspeo da iz okreta pogodi za tri poena.

Prethodno je Panatinaikos ispustio veliku prednost do koje je stigao postigavši čak osam trojki u prvom poluvremenu.

Atinski "zeleni" su u 24. minutu imali i prednost od 56:33, ali potom nisu postigli koš do kraja treće četvrtine, pa i u prva dva minuta poslednje deonice.

CSKA je to iskoristio i zaostatak smanjio na 50:56, da bi seriju Moskovljana od 17:0 prekinula trojka Focisa.

CSKA se, ipak, nije predavao, pa je 26 sekundi pre kraja, pošto košarkaši Panatinaikosa prethodno nisu uspeli da za predviđeno vreme iznesu loptu sa svoje polovine terena, trojkom Šiškauskasa prišao protivniku na samo poen zaostatka 69:70.

Ušlo se u penal završnicu u kojoj su oba slobodna bacanja pogodili Dijamantidis za PAO i Šiskauskas za CSKA, da bi jedan promašaj Jasikevičijusa 5,8 sekundi pre kraja omogućio braniocu trofeja da trojkom reši pitanje pobednika.

Obradović je odlučio da njegova ekipa ne pravi faul, već da brani šut protivnika, što se isplatilo kada se lopta posle pokušaja Šiškauskasa odbila o obruč.

CSKA je tako ostao bez sedme titule prvaka Evrope, a treće od 2006. godine. Trener CSKA Etore Mesine zadržao se na četiri trofeja, koliko imaju i Božidar Maljković, Pedro Fernadis i Aleksandar Gomeljski.

Titulu šampiona Evrope 2005. godine osvojio je Makabi, a potom po dva puta, naizmenično, CSKA i Panatinaikos.

Dvorana: O2 u Berlinu;

Gledalaca: 13.238;

Sudije: Brazauskas (Litvanija), Arteaga (Španija), Bahar (Izrael).


Panatinaikos: Kecman, Spanulis 13, Perperoglu 6, Batist 6, Focis 13, Hadživretas, Nikolas 7, Carcaris 2, Dijamantidis 10, Peković 6, Šakota, Jasikevičijus 10.

CSKA: Zisis, Kejru, Smodiš 9, Šiškauskas 13, Holden 14, Lorbek 5, Voroncevič, Lengdon 13, Kaun 3, Hrijapa 9, Planinić 5, Moris.

Pogledajte još