Art Zamur / Gamma

Kad neće publika fotografiji hoće fotografija publici...

Letnji pljusak, prava provala oblaka sve sa gradom, zatekao me je usred knez Mihajlove na putu ka Kalemegdanu, bez kišobrana, gumenih čizama, neopremljenog adekvatno za vremensku nepogodu, ali čvrsto rešenog da po svaku cenu stignem na otvaranje izložbe.

Lepo od mene i pohvalno, neskromno ali iskreno i realno rečeno, ali da budem malo i kritički raspoložen, nedovoljno je ovakomišljenika te nas je na otvaranju, sve i kad se uzme u obzir i nevreme, bilo ipak manje nego što to umetnik i njegovo delo zavređuju. Šta je tu je, ajde da se ipak optimistički nadamo boljim vremenima za umetnost, a i ova izložba sigurno vodi u tom pravcu.

Dragoljub Zamurović, u svetu poznat i kao Art Zamur, povodom dvadesetogodišnje saradnje sa Gamma Press Images, predstavio je beogradskoj publici fotografije velikog formata postavljene na specijalnim panoima na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Izložba je otvorena u četvrtak, 30. aprila i trajaće sedam meseci. U prvih mesec dana u prvoj postavci možemo uživati u osamdesetak fotografija a zatim će se izložba menjati i do kraja ćemo videti ukupno oko tri stotine fotografija iz raznih ciklusa i opusa, na razne teme i snimljene svuda u svetu.

Takođe treba reći da je izložba u isto vreme postavljena u više gradova u Srbiji, broj fotografija varira od veličina trgova, parkova... ili gde će već biti postavljena, a takođe su već dogovorena gostovanja i u inostranstvu.

Ovo je druga Zamurova izložba ovog tipa, samo sada proširena na Srbiju, Evropu... Za očekivati je da će je zaista, hteli ne hteli, videti veliki broj publike, od one stručne, umetnički edukovane, pa preko ljubitelja lepih umetnosti i/ili dobre fotografije do „slučajnih prolaznika“ i „nedužnih šetača“.

Veliki je broj onih koji su se iskreno i sa puno ljubavi i entuzijazma uključili u ovaj projekat: ULUPUDS, Grad Beograd, Turistička Organizacija Srbije, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Nemačko ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj, firme Grad i Inox-Prerada iz Pančeva, Beogradska tvrđava, Dunav osiguranje, Zelenilo Beograd, Epson, Telekom Srbija, Javno osvetljenje Beograd, Elektrodistribucija Beograd, Media Max.

Sve ih je, kako treba, i sa puno pažnje i zahvalnosti, ali i kroz duhovite opaske, pomenuo Zamurović na otvaranju izložbe, posebno se zahvalivši Božidaru Đeliću, ministru za nauku i tehnologiju, potpredsedniku vlade za Evropske integracije - zvanično, ali i dobrom poznavacu lepih umetnost i Zamurovom poštovaocu. Božidar Đelić je sa velikim zadovoljstvom zvanično otvorio izložbu.

Eto, toliko od mene, nije mi jasno treba li uopšte da preporučim izložbu, ko još nije čuo za Zamura i video njegove fotografije, šta da mu ja sada ovde kažem, sem možda, da se Savsko šetalište nekada davno na turskom zvalo put za razmišljanje.

I ne razmišljajte dugo: uživajte u lepoti umetnosti, uživajte u dosanjanim pejzažima i u svakom detalju pažljivo biranom kroz objektiv ili sasvim „slučajno“ fotografisanom...

I vidimo se sigurno na nekoj sledećoj Zamurovoj izložbi... 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još