Kao zlato: Hektar zemlje u Sremu 20.000 evra

"Cena zemlje skače kao da krije zlato. Do sada se u ravničarskom delu hektar mogao kupiti za pet hiljada evra, takva cena je bila i u Fruškogorju, a sada je u ravnici duplirana, a u brdovito-voćarskom delu skočila je 2,5 puta. To je dobro, međutim, vlasnici zemlje zaustavljaju prodaju, čekaju još veće cene", kaže Duško Tadić, direktor Zemljoradničke zadruge u Kuzminu i predsednik Skupštine Zadružnog saveza Vojvodine.

Seljaci u Jasku su prestali da prodaju zemlju pomalo zbunjeni navalom kupaca. Kažu da će se i sami preorjentisati na voćarsku proizvodnju, jer je izgradnjom hladnjača stvoren uslov za prodaju i lagerovanje jabuka, koje, kako se planira iz Jaska idu trgovcima u Rusiju i u Afriku.

"Groznica” za hektrima pogodnim za voćarsku proizvodnju prenosi se na sremskomitrovački deo Fruškogorja, u Ležim, Grgurevce, Šuljam i Divoš.

Međutim, ovdašnje udruženje voćara „Fruška gora” poručuje već sada da niko neće velikim plantažerima prodati hektar ispod 20.000 evra.

Oni  traže i da se oko 600 hektara državnog zemljišta ( koje je nekad koristilo najveće voćarsko preduzeće "Pinki”) izda u zakup budućim voćarima, meštanima, na 20 godina, kako bi mogli i sami da krenu u sadnju novih voćnjaka.

(Izvor: Politika, Kamatica)

Pogledajte još