Vuk Jeremić: Ne idem ni u jednu stranku dok sam u UN

- Nemam nameru da se angažujem u domaćoj politici do okončanja predsedavanja Srbije GS UN. Ovo je izuzetna prilika za našu zemlju koja će trajati još svega šest meseci i želim da se u potpunosti posvetim tome, kako bi od toga država imala što veću korist - kaže za „Blic” predsednik GS UN Vuk Jeremić i donedavni funkcioner Demokratske stranke.

On ističe da je prvi veliki korak koji Srbiju u tom periodu čeka javna rasprava o ulozi međunarodnih krivičnih tribunala koju je zakazao za 10. april.

Jeremić je za domaću političku scenu kazao da očekuje medijsku odmazdu Dragana Đilasa jer je kritikovao način na koji su ga, kršeći statut, izbacili iz DS pred samu programsku skupštinu.

- Na te napade neću odgovarati - kaže Jeremić.

U međuvremenu, predsednika GS UN smo zatekli na kafi sa takođe izbačenim iz DS Dušanom Petrovićem, koji je potom formirao svoj poslanički klub „Zajedno za Srbiju”.

Jeremić nije želeo da otkrije o čemu su razgovarali, dok je Petrović istakao da je „razgovor bio privatni i prijateljski, ali o politici”.

- Imamo saglasnost oko mnogih stvari, ali i otvorena pitanja oko kojih ćemo nastaviti razgovore - rekao je za „Blic” Petrović.

Potpredsednik SNS Bratislav Gašić pozvao je juče Jeremića da „dobro razmisli i priključi se timu Aleksandra Vučića, koji će povesti Srbiju napred”. Ističući da je to njegov lični apel, te da do sada nije bilo reči o tome na Predsedništvu SNS, Gašić je kazao da izuzetno ceni rezultate Jeremića i da se samo stranke u rasulu odriču takvih kadrova.

- Naša partija je mnogo demokratičnija od DS jer se mi ne libimo da nestranačke kadrove postavimo za ministre - istakao je Gašić, i dodao da bi Jeremić bio koristan za „mnogo pozicija”.

S druge strane, iz kabineta prvog potpredsednika Vlade i lidera naprednjaka kažu za „Blic” da se Aleksandar Vučić eventualnim Jeremićevim prelaskom u SNS ne bavi i da neće „dok je u toku odlučujuća bitka za državne interese Srbije“.

Pre nekoliko godina se spekulisalo o pregovorima predsednika GS UN sa Ivicom Dačićem o prelasku u redove socijalista, ali tada nikakav konkretan dogovor nije postignut.

Kada je reč o naprednjacima, prema saznanjima „Blica”, mišljenja o predsedniku GS UN su podeljena. Ona tvrđa struja, bliža predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ne bi se protivila da Jeremić bude novi član SNS, dok oni bliži Vučiću ovakvom idejom nisu oduševljeni.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.