Svetionik na Dunavu - novi simbol grada

Novi Sad bi u narednom periodu trebalo da dobije svetionik na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Izgradnja ovog objekta predviđena je planom izgradnje pešačkog i infrastrukturnog mosta koji je usvojila Skupština grada. Kako nam je rekao direktor Zavoda za urbanizam Aleksandar Jevtić, zgrada koja će biti osvetljena kao svetionik predstavljaće svojevrsno obeležje Novog Sada. 

Pešački most prvobitno je planiran za vodovodne, kanalizacione i druge instalacije koje je potrebno prebaciti sa jedne na drugu stranu kanala, a tokom projektovanja je odlučeno da na potezu ušća Kanala DTD bude postavljen i pešački most. Kolski pristup ovom prostoru biće omogućen sa raskrsnice Beogradskog keja i ulice Bajči Žilinskog. 

Međuprostor od raskrsnice do mosta, površine skoro tri hektara, na samom ušću kanala u Dunav (neposredno posle fabrike „Danubius“), osim za pešačku stazu, namenjen je i za izgradnju hotela i svetionika. U regulacionom planu nije tačno određena visina budućeg svetionika koji će imati panoramski lift, a to će detaljno biti urađeno u predstojećem arhitektonskom konkursu, koji će gradske vlasti raspisati verovatno sledeće godine. 

Budući objekat koji će imati svetlosni efekat svetionika biće izgrađen na samom špicu ušća kanala DTD u Dunav. Dozvoljena spratnost je do pet spratova, a Jevtić ističe da, iako svetionik neće biti prevelikih dimenzija, on će svakako biti postavljen kao obeležje Novog Sada za one koji u grad dolaze brodom, a istovremeno će obeležavati i budući pešački most. 

– To nije objekat koji će biti visok 70 metara, ali može da bude vrlo zanimljiv na tom prostoru i dobro saglediv sa vode. Svojim gabaritima neće ugroziti silose koji se nalaze u radnoj zoni „Sever 3“ na području Luke Novi Sad, niti kule na Beogradskom keju, ali će predstavljati svojevrstan simbol grada – dodaje Jevtić, objašnjavajući da će svrha ovog objekta biti turistička i promotivna. 

Predviđeno je da u budućoj zgradi bude otvoren i hotel, odnosno restoran. 

Dva miliona evra samo za most 

Još ne postoji tačan plan kada bi radovi na gradnji mosta i okolnih objekata mogli da počnu, a procene govore da je za gradnju mosta potrebno oko dva miliona evra. Planom je predviđeno da most bude dugačak oko 165 metara i širok šest metara. 

Takođe, sa severne strane Kanala biće postavljen zaštitni pojas zelenila, a na mostu će biti izgrađena i biciklistička staza koja je deo međunarodnog projekta „Zelenih puteva“ i izgradnje biciklističkih staza duž Dunava. 

Izvor: 24sata

Pogledajte još