Pisanje SMS-a tokom vožnje, opasnije od alkohola

Naučnici su u simulatoru uporedili uticaje alkohola i korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje. Eksperiment je pokazao da je slanje SMS poruke ili čak korištenje hands-free opreme opasnije nego vožnja pod dozom alkohola većom od dozvoljene, piše Daily Mail a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naučnici sa Univerziteta u Barseloni i njihovi kolege sa brojnih australijskih univerziteta, merili su vreme reagovanja 12 zdravih volontera u simulatorima vožnje. Merenja su trajala dva dana, uz sedam dana pauze između njih.

Jedan test je urađen nakon što su volonteri konzumirali alkohol, a u drugom su vozili i koristili mobilne telefone.

Tokom vožnje trebalo je da volonteri zadrže svoju poziciju na sredini leve trake pri brzini od 60 i 80 km/h i zakoče svaki put kada bi se pojavio kamion.

Rezultati su pokazali da vozačke veštine jednako opadaju kod volontera koji su prekoračili dozvoljenu dozu alkohola i onih koji su koristili svoje telefone za slanje i primanje SMS poruka. Slični rezulatati bili su i kod volontera koji su koristili hands-free opremu.

Naši rezultati pokazali su da i korišćenje hands-free uređaja može dovesti vozače u opasnost. Iako su ovi uređaji dozvoljeni, potrebno je više istraživanja kako bi se njihovo korištenje regulisalo na pravi način“, kaže Sumi Leung Šuk Man, koautor studije objavljene u časopisu “Traffic Injury Prevention”.

Ljudi koji redovno konzumiraju alkohol i oni koji ga nikada nisu konzumirali nisu učestvovali u testu.

B92

Pogledajte još