Zbog krize na Bliskom istoku cena nafte preko 78 dolara

Cena sirove nafte je u petak, na svetskom tržištu, premašila 78 dolara za barel i zadržala se na ovom gotovo rekordnom iznosu pošto je nastavak nasilja na Bliskom istoku uzrokovao zabrinutost oko mogućeg poremećaja u isporuci te vitalne energetske sirovine. 

Američka laka nafta za terminsku isporuku u avgustu je u petak na Njujorškoj robnoj berzi poskupela jedan i po dolar, na 78,40 dolara za barel, dok je cena evropske „brent“ nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu prvobitno uvećana na 78,03 dolara za barel, da bi zatim pojeftinila nešto više od 50 centi, prenela je agencija AP. Cene benzina su porasle za 2,3 centa na oko 2,32 dolara po galonu od 3,8 litara. Poskupelo je i lož−ulje za tri centa, na oko 2,11 dolara za galon, dok je cena prirodnog gasa porasla deset centi, na 6,23 dolara za 1.000 kubnih stopa. 

Na rast cena sirove nafte je pre svega uticala eskalacija nasilja između Izraela i Libana, a zatim i rastuća tražnja nafte u svetu i strahovi da bi moglo da dođe do poremećaja u isporuci ovog energenta od strane velikih proizvođača Irana i Nigerije. Pored toga, prisutna je zabrinutost zbog rizika koji po proizvodnju nafte u SAD predstavljaju uragani. (“Pregled”)

Pogledajte još