Petogodišnja bolesna Valentina živi u tezgi na pijaci u Kraljevu

Petogodišnja Valentina Jovičić već dva i po meseca sa roditeljima živi u limenoj tezgi na buvljoj pijaci u Kraljevu.

"Strašno, zaplakala sam kada sam je videla ovako malu u ovoj kutiji", kaže vlasnica pijačnog lokala Danijela Miailović.

Taj, navodno stambeni prostor na buvljoj pijaci, Jovičićima je prećutno ustupila Pijačna Uprava. Od lima je, ali je Valentinu spasio od smrzavanja.

"Ovde, gde je ova zgrada, tamo nam je bila baraka, ali su je srušili bageri", kaže Valentina. Na pitanje kako joj je u toj limenoj kutiji, mala Valentina odgovara: "Borim se nekako".

Drvenu baraku, sa druge strane pijačne ograde, porodici Jovičić zimus je srušila inspekcija. U Gradskoj upravi kažu, zbog nehigijenskih uslova u kojima su živeli Valentina i njen šesnaestogodišnji brat.

Pomoćnik gradonačelnika za rad i socijalna pitanja Rade Jovanović kaže da su obezbedili kontejner za porodicu Jovičić, ali da nemaju plac na koji bi mogli da ga postave.

Jovičići žive od sakupljanja sekundarnih sirovina. Pomažu i zakupcima tezgi.

Valentinin otac, Zoran Vasić, kaže da se sakupi po koji dinar i od dečjeg dodatka, ali da nemaju ni za ara zemlje. "Niko neće džabe da ti da, a ja nemam para da platim", kaže Zoran Vasić.

Valentina u septembu treba da krene u školu. U postojećim uslovima, teško je zamisliti učenje.

Poslednjih dana Valentina i ne izlazi iz tezge, jer je bolesna i ima visoku temperaturu. Danas je prešla u susednu, kod brata, pošto je njena prokisla.

RTS

Pogledajte još