Google vodi u šetnju kroz Fukušimu - nuklearni grad duhova (VIDEO)

Posetiocima "Google“ sajta sa džinovskom mapom omogućen je virtuelni obilazak pustih i zaraslih ulica grada Nami, gde vreme kao da je stalo pre dve godine kada je, posle zemljotresa i cunamija koji su zadesili Japan u martu 2011. godine, u "Fukušimi" došlo do nuklearne havarije, prenosi AFP.

Polovina ovog grada na obali Pacifika leži unutar zone evakuacije koja, na površini od 20 kilometara, okružuje nuklearno postrojenje čiji su rashladni sistemi na udaru cunamija otkazali, a tri reaktora se istopila, šireći radioaktivne čestice po vazduhu, zemljištu i moru, zbog čega je svih 21.000 stanovnika Namija evakuisano.

- Nadam se da će pogledi na ulice grada u kojem je vreme stalo pokazati budućim generacijama šta su taj veliki zemljotres i nuklearna havarija doneli - napisao je gradonačelnik Namija Tamocu Baba u svom blogu za "Google Japan".

Za oporavak od nuklearne krize potrebno je mnogo godina i saradnja velikog broja ljudi, navodi on, istakavši da njegovi sugrađani, sa njim na čelu, nikada neće odustati od povratka u svoj grad.

Neke delove "grada duhova" progutali su talasi tog 11. marta, ali se kuće i druge zgrade koje je oštetila voda jasno mogu videti, dok su mnoge zgrade čitave, a napuštene su kada je pre dve godine iznenada naloženo da se svi evakuišu.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi bila ja najgora otkako je slična nesreća pogodila Černobil 1986. godine. Zvanično, nema registrovanih smrtnih slučajeva od posledica radijacije, ali naučnici upozoravaju da bi neke oblasti mogle ostati kontaminirane decenijama, dok bi one najzagađenije mogle biti nenaseljive zauvek.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još