Severna Koreja se sprema da napadne SAD

Naređenje je izdato posle sastanka Kima sa generlima, koji je noćas održan po hitnom postpuku, javljaju agencije.

POGLEDAJ I:
Severna Koreja spremna za rat: FOTO

Priprema Pjongjanga za eventulani napad na američke ciljeve "odgovor je na preletanje bombardera B-2, koji mogu da nose nuklearno oružje, u okviru združenih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje su u toku", rekao je Kim Džon-Un.

U slučaju "drske" provokacije Amerikanaca, severnokorejske snage će "morati bez milosti da udare na američki kontinent... na američke baze na Pacifiku, uključujući Havaje i Guam, kao i one koje se nalaze u Južnoj Koreji", rekao je Kim, a prenela je državna agencija KCNA.

Većina stručnjaka procenjuje da Pjongjang ne raspolaže tehnologijom koja bi omogućila da se gađaju tako udaljeni ciljevi.

Agencija AP navodi da pretnje ne znače da je izbijanje rata neizbežno, već da im je cilj da utiču na Južnu Koreju da ublaži svoju politiku, da se izdejstvuju direktni pregovori i pomoć od Vašingtona i da se osnaži mladi severnokorejski lider kod kuće.

Neimenovani juznokorejski izvori rekli su da je zabeleženo veće kretanje mehanizacije i ljudi kod severnokrejskih lansirnih rampi, javila je agencija Jonhap.

Dva američka bombardera B-2 stelt tehnologije, koji mogu da nose i konvencionalno i nuklearno oružje, bacila su municiju bez eksploziva na Korejsko ostrvo u okviru vojne vežbe.

Vojska SAD saopštila je da je let B-2 pokazao sposobnost SAD da brane Južnu Koreju i pruže zaštitu saveznicima u azijsko-pacifičkom regionu.

Beta

Pogledajte još