Kako itegralne testenine mogu da vam spasu život!?

Oni su otkrili da osobe koje unose više vlakana imaju manji rizik od šloga, a verovatnoća da im se moždani udar dogodi opada za oko sedam odsto posle svakog obroka bogatog ovim nutritijentima.

Dobar izvor vlakana su integralne žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi, koji sadrže sastojke koje telo ne apsorbuje tokom varenja.

Ranija istraživanja pokazuju da vlakna u ishrani mogu smanjiti i krvni pritisak, kao i nivo “lošeg” holesterola.

Jedna porcija integralnih žitarica uz dve porcije voća i povrća pružaju oko sedam grama vlakana, kažu britanski istraživači koji su studiju objavili u američkom žurnalu “Stroke” (Šlog).

Vođa studije Dajen Trepleton, sa Univerziteta u Lodsu kaže: “Veći unos hrane bogate vlaknima važan je za sve, a naročito osobe koje već spadaju u rizičnu grupu poput gojaznih, pušača i osoba koje imaju visok krvni pritisak”.

Naučnici su analizirali osam studija objavljenih između 1990. i 2012. godine i otkrili da rizik od šloga opada s porastom količine unesenih vlakana.

Rastvorljiva vlakna, koja se razlažu u vodi su ona koja potiču iz ječma, graška, pasulja i sličnih namirnica.

Nerastvorljiva vlakna, koja su korisna za organizam, zato što podstiču rad organa za varenje su integralna pšenice i njeno brašno i kora voća i povrća.

Nedavna studija sprovedena na Oksford univerzitetu pokazala je da ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od prerane smrti.

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.