Mesić: Sloba i Tuđman bili stalno na vezi tokom rata!

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić predstavio je u Moskvi svoju knjigu “Kako se raspala Jugoslavija” i gostima u Ruskoj privrednoj komori ispričao o odnosima i “crvenom telefonu” kojim su komunicirali bivši predsednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

- Kad ste čuli da je Slobodan Milošević govorio loše o Franji Tuđmanu i obratno? Još 1991. ustanovljena je direktna telefonska linija između njih dvojice. U Zagrebu su je instalirali stručnjaci iz Srbije. Kad sam 2000. postao predsednik, još je bila aktivna, hteo sam nazvati Miloševića, ali nisam imao šifru. Tako je to u ratu. Oni koji planiraju rat sarađuju, a oni koji o tome ne znaju ništa – ginu – rekao je Mesić, prenosi Večernji list.

Mesić smatra da je raspad Jugoslavije bio neminovan, ali da je možda rat i mogao biti izbegnut.

- Zalagao sam se tada za konfederalni model po kojem bi sve republike proglasile nezavisnost i istovremeno sklopile ugovor o konfederaciji na pet godina u kojem bismo videli može li funkcionisati ili ne. Nažalost, to nije prihvaćeno – kazao je Mesić koji je bio i poslednji predsednik predsedništva SFRJ.

Odgovarajući na pitanja okupljenih, Mesić je poručio kako sukobi u bivšoj Jugoslaviji nisu bili ni etnički ni verski, već su se vodili radi osvajanja teritorija.

- U novijoj istoriji Evrope svi su ratovi bili takvi, a agresija se predstavljala kao zaštita svojih nacionalnih manjina u drugoj državi. Tako je i Slobodan Milošević svoju velikosrpsku politiku pravdao kao zaštitu Srba u Hrvatskoj i BiH. I prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman smatrao je da mora štititi interese hrvatskog naroda u BiH. Ipak, nakon svih tih sukoba i stotina hiljada poginulih, granice se nisu promenile nijedan milimetar. Treba li boljeg dokaza da se rat ne isplati – poručio je Mesić.

(Izvor: Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte još