Vučić: Spreman sam da odem peške do Brisela

U Vladi Srbije završena je konferencija za novinare Vučića koji je najavio nastavak žestoke borbe protiv korupcije i kriminala, ali i informacije o rešenju pitanja Kosova.

"Molimo predstavnike EU, tražimo od njih da vode računa o Srbiji o interesima našeg naroda na Kosovu. Idemo u Brisel da razgovaramo o prihvatanju kompromisa, nije nam namera da odemo da ne prihvatamo kompromise, pravićemo kompromise jer je to važno za budućnost zemlje, za našu zemlju decu", rekao je Vučić.

"Lično bih voleo da ne idem u Brisel, ali postaje određena interesovanja da to učinim", kaže Vučić. On je naglasio da će konačna odluka o njegovom direktonom učešću u pregovorima biti doneta u ponedeljak posle konsultacija sa Ivicom Dačićem i Tomislavom Nikolićem.

On je naglasio i ako ne bude postignut dogovor 2. aprila u Briselu, razgovori o Kosovu moraju da se nastave.

Vučić je rekao i da je Srbiji autentičan papir koji su nedavno objavili RTS i Blic o tome šta je Srbiji ponuđeno na poslednjoj rundi pregovora u Briselu.

"Taj predlog je jedno veliko ništa! Zbog čega smo pregovarali ako sve mora da bude u skladu sa kosovskim zakonima? ", zapitao je Vučić.

On je poručio predstavnicima međunarodne zajednice da Srbija neće pristati na poniženja.

On kaže da će narednih dana i nedelja doći do novog žestokog obračuna s kriminalom ali je odbacio navode da te akcije imaju veze sa približavanjem datuma nove runde pregovora o Kosovu.

Vučić je najavio i rezultate rada Komisije za istragu o ubistvu novinara.

Oni koji bacaju ljagu na Srbiju antijevrejskim plakatim biće privedeni pravdi, rekao je još Vučić.

Govoreći o borbi protiv korupcije , Vučić je rekao da je prethodni sistem bio "zločinački podešen da odgovara interesima samo nekolicine bogatih, u planski razorenom društvu".

Nova vlast se uhvatila u koštac sa "gujom i aždajom" i nazvala ih pravim imenima.

"Obećali smo da nema pakta sa onima koji nisu mislili na građane i državu", rekao je Vučić.

Vučić je, podnoseći izveštaj o borbi protiv korupcije rekao da su u periodu od 1. avgusta 2012. do 10. marta 2013. samo iz 24 predmeta spornih privatizacija podnete krivicne prijave i dopune protiv 115 lica i lišeno slobode 89 osoba.

Ukupna šteta je oko 80 milijardi dinara, kazao je on, a korist oko 60,2 milijarde.

Predstavljajući rezultate rada Vlade, on je rekao da se se Vlada uhvatila u koštac sa problemima u tri obalsti - Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i obračun sa sopstvenim navikama.

"Vlada je preduzela bolne, teške i rizične poteze, jer Srbija više nije mogla da izdrži zamzrnute konflikte, pljačku državne imovine i medijsko hvalisanje poliotičara. Važno je da građani danas vide da Srbija polako, polako ide napred", poručio je Vučih.

Biće mnogo predmeta koji će se otvarati, a neki će početi i da se zatvaraju, rekao je on na konferenciji za novinare.

On je dodao da se to odnosi na slučaj Agrobanke koji je završen, da u slučaju Azotare i Nibens grupe tužilaštvo radi na optužnicama. Radi se i na slučaju "Galenika", rekao je Vučić.

On je pomenuo i slučaj Trudbenika, Veterinarskog zavoda, pritisaka i kontrole nad medijima, Robnih rezervi...

Prvi potpredsednik vlade je poručio da pritiscima ne podleže niko u državi.

Izvor: Tanjug / B92 / Mondo

Pogledajte još