Srećan Uskrs!

Hočevar je u poslanici čestitao Uskrs vernicima uz poruku da sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja i da vera nije neka spoljašnja zapovest i čoveku nametnuta ideologija, nego jedini način životnog disanja.

"Mi svi iz ličnog života primećujemo kako sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja. Ali ono što je dobro pobeđuje samo zato što je dobro, istina pobeđuje upravo zbog toga što je istina. Ne dakle, spoljašnjom prinudom ili oružjem, nego unutrašnjom snagom same istinske vrednosti"
, rekao je Hočevar u Uskrsnoj poslanici.

Prema njegovim rečima, što je veće zajedništvo nosilaca dobra i istine, istovremeno su i bogatiji istorijski plodovi dobra i istine.

"Moja najveća želja i moja najsrdačnija čestitka je - Nikada ne gubite Raspetog i Uskrslog Gospoda iz svojih očiju! Uskrsli Gospod neka sija u njima! Tim svetlom birajmo puteve budućnosti"
, rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup sinoć je, na Veliku subotu, sluzio misu bdenja u katedrali Blažene device Marije.

Misi su pored vernika prisustvovali i predstavnici države, diplomatskog kora, grada Beograda, verskih zajednica.

Hočevar se zahvalio svima koji su uputili čestitke povodom Uskrsa, a posebno patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i ostalim crkvama i verskim zajednicama, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću kao i svim drugim institucijama.

On je ocenio da je to znak zajedništva i jedinstva.

"Svi mi okupljeni smo na ovom svetom mestu zbog vatre koja gori, a koja ne izgara", poručio je Hočevar vernicima u katedrali Blažene device Marije.

Uskrs danas slave vernici Rimokatoličke crkve širom sveta kao i pripadnici drugih zapadnih crkava, dok će pravoslavni hrišćani koji slede stariji, Julijanski kalendar, Uskrs obeležiti 5. maja.

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.