Ambasador Rusije: EU ne može da obezbedi brz razvoj Srbije

"Jedini format koji ja vidim je da se Srbija priključi životnoj snazi Rusije, a format koji će da izabere treba da zadovolji Srbiju u najvišem smislu", rekao je ambasador na tribini povodom 100. godišnjice smrti Grigorija Stepanoviča Ščerbina, konzula Rusije u Otomanskom carstvu, sa sedištem u Mitrovici.

Čepurin je rekao da je važno da rešenje kosovskog problema obezbedi siguran i miran život ljudima na Kosovu.

"Bez obzira što neko kaže da se situacija promenila, jedini dokument koji može da reguliše situaciju na Kosovu je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i to je jako bitno za Srbiju", rekao je ruski ambasador.

"Potrebno je razumevanje Srba na Kosovu i u Beogradu, i to je veoma bitno za pregovore. Treba naći mirno i političko rešenje da bi ljudi živeli bezbedno, a ako bi se stvorili uslovi da se na Kosovu zaposle i Srbi iz centralne Srbije, to bi bi pravo zadovoljstvo", rekao je ruski ambasador.

Čepurin je istakao da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju u vezi sa Kosovom.

"Nepriznavanje Kosova znači suprotstavljanje velikim silama i taj pritisak može da izdrži Rusija, njeni saveznici i još nekoliko zemalja koje su prijatelji Srbije, i Kina", rekao je ambasador Rusije.

Na tribini je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Aleksandar Vulin rekao da, "kao što želimo da Srbija bude ovde, želimo i da Rusija bude blizu nas".

"Tamo gde nema Rusije i gde nema njenog uticaja, ni srpski glas se ne čuje - kao da nismo dovoljno glasni i kao da nas ne vide", rekao je Vulin.

"Teško nam je, malobrojni smo, oko nas su se okupili moćni i silniji, ali dok god postoji Ruska Federacija, mi nismo sami, kao što ni Srbi sa Kosova i Metohije, i severno i južno, neće biti ostavljeni dok god je njihovog Beograda. Za svakog Srbina na Kosovu i Metohiji se vredi boriti, za Kosovo i Metohiju se vredi boriti", rekao je Vulin.

"Ovo je vreme istorijskih iskušenja, ništa bez vaše saglasnosti i saglasnosti naših velikih prijatelja neće biti dogovoreno, ovo je prilika da ma kako mali narod bili pokažemo koliko smo u istoriji veliki", poručio je Vulin velikom broju okupljenih građana.

"Srbija može da pristane samo na ono što čuva njen poredak, integritet i narod, i ništa se ne može dogovoriti i potpisati, a da se ne uvaži mišljenje onih o kojima se pregovara, i što ne prođe sud Srba koji žive na Kosovu; i kakav bi to dogovor bio ukoliko Srbi sa Kosova ne bi želeli da žive u skladu s tim dogovorom?", zapitao je Vulin.

Direktor Vladine Kancelarije je rekao i da "Srbija, kao suverena i nezavisna, ima pravo da o svakoj odluci koju donese, pita svoj parlament i svoj narod, i to će učiniti pre nego što donese bilo kakvu odluku ovde".

Izvor: Blic

Pogledajte još