NUNS protiv finansiranja RTS-a iz budžeta

NUNS je ukazao da je siromaštvo gradjana samo jedan od razloga slabog prikupljanja pretplate, već je razlog "odsustvo jasne podrške svih institucija sistema - od političkih stranaka, Skupštine, Vlade do predsednika Srbije, konceptu javnog servisa kao neophodnom uslovu ne samo bolje informisanosti gradjana, već i demokratizacije društva uopšte".

Udruženje je upozorilo da potpuno ukidanje pretplate i odustajanje od transformacije finansiranja javnih servisa kroz uvodjenje takse, sistemski menja položaj RTS i RTV i na duži rok ugrožava nezavisnost i samostalnost tih medijskih kuća koje imaju ključnu ulogu u informisanju gradjana Srbije.

NUNS smatra "jeftinom demagogijom" ideju da se budžetskim finansiranjem pomaže materijalni položaj gradjana. Zaboravlja se da i sredstva koja se slivaju u državnu kasu dolaze upravo od tih istih gradjana, samo kroz drugačije namete.

"Gradjanima Srbije se mora reći da će oni, ukidanjem pretplate, i dalje plaćati javne servise, samo indirektno, preko budžeta", piše u saopštenju.

Ukoliko se Ministarstvo kulture i Vlada Srbije, ipak, opredele za budžetsko finansiranje, NUNS je naveo da insistira na rešenju koje se primenjuje za nezavisne institucije: budžet RTS i RTV bi morao da bude unapred odredjen, a iznos i periodika uplata ne bi smele da se menjaju tokom budžetske godine.

"To bi bio minimum koji bi garantovao delimičnu nezavisnost RTS i RTV", naveo je NUNS.

Izvor: Beta

Pogledajte još