SAD spreman za napad na Pjongjang

Ratni brod USS Ficdžerald koji je doplovio u Južnu Koreju da bi učestvovao u vojnim vežbama te zemlje, poslat je u blizinu jugozapadnog dela korejskog poluostrva, umesto da se vrati u svoju matičnu luku u Japanu.

Jedan vojni zvaničnik SAD, koji nije želeo da mu se pominje ime, izjavio je za AFP da je slanje vojnog broda razborit potez, ali da će biti izvedene i druge mere ako to bude potrebno.

I pored visokih tenzija između dve zemlje, Bela kuća je juče saopštila da Severna Koreja ratne pretnje koje je uputila nije propratila sa masovnom mobilizacijom ili velikim pomeranjem trupa.

Vlasti u Pjongjangu su pre nekoliko dana objavile da na korejskom ostrvu vlada ratno stanje, uputivši otvorene pretnje napadom na strateške ciljeve svog južnog suseda, ali i pretnje Sjedinjenim Američkim Državama.

Procene stručnjaka u Vašingtonu govore da se iza pojačane retorike Severne Koreje možda krije njihova želja da se vrate za pregovarački sto, uz povoljnije uslove koje bi im donela ratna pretnja.

U međuvremenu, Severna Koreja je zvanično najavila paljenje svih postrojenja u nuklearnom kompleksu Jongbjon.

"Ovim potezom pojačaćemo nuklearni arsenal i kvalitetom i kvantitetom", navodi se u saopštenju koje je potvrda najava koje su se iz Pjongjanga mogle čuti prethodnih dana.

Reaktor u Jongbjonu, koji je bio glavni izvor plutonijuma za nuklearni program Severne Koreje, ugašen je 2007. u sklopu međunarodnih sporazuma o razoružanju.

(Izvor: B92)

Pogledajte još