Jorgovanka Tabaković otvara raspravu o fiksnom kursu dinara

Otvorenu diskusiju o politici kursa guvernerka je obećala učesnicima Biznis foruma na Kopaoniku tokom panela na kom se povela izuzetno oštra rasprava o tome vodi li centralna banka ciljanog kursa ili ne.

Zastupnici ideje o neophodnosti uvođenja fiksnog kursa tvrde da sa ovakvom politikom kursa gubi privreda koja svoje knjige evidentira u evrima, ali i svi oni koji štede i da nam je valuta već godinama precenjena.

- U okolnostima kada postoji inflacija kurs mora da raste, samo je dilema do kog iznosa. Pitanje je, međutim, da li NBS želi ili ne da stabilizuje kurs. Ona bi mogla da vodi politiku ciljanog kursa. Oni kažu da je ne vode, da samo hoće da stabilizuju kurs, ali ta stabilizacija ide tako da dinar neprekidno raste - kaže prof. Miroljub Labus, koji veruje da NBS mora ili da fiksira kurs ili da uvede evro.

S druge strane, prof. Nebojša Savić, predsednik Izvršnog odbora NBS, kaže za „Blic“ da ne veruje da je Srbiji potreban fiksan kurs, ali da je spreman da s onima koji drugačije misle razgovara.

- Smatram da Srbija ima modernu monetarnu politiku sa ciljanom inflacijom. Kurs je zapravo cena jedne robe i podleže svih zakonima tržišta. Znači, cena domaće valute je niža ako je više ima, i obratno. Siguran sam da glavni cilj NBS mora da ostane stabilnost cena i borba protiv nepristojno visoke inflacije. Podsetiću, cene na malo su u poslednjih godinu dana rasle preko 12 odsto i po tome smo rekorderi u Evropi. Posle nas su neke zemlje u regionu koje beleže inflaciju od šest do sedam odsto. Moramo se ozbiljnije baviti ovim trendom i truditi se da inflaciju svedemo u ciljane okvire 4,5 plus-minus 0,5 odsto. To možemo samo pokretanjem strukturnih reformi koje bi učinile da smanjimo nivo inflacije na onaj koje imaju ozbiljne države - zaključuje dr Savić.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još