Udžbenik istorije nepodoban zbog Slobodana Miloševića

"Problematičan" je i uticaj Ustava iz 1974. godine na raspad SFRJ.

Sporni udžbenik autora Predraga Simića i Ivana Petrovića kome je, i posle pozitivnog mišljenja dveju stručnih komisija, direktor Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja Šćepan Ušćumlić, odbio da potpiše preporuku za objavljivanje, doći će sledeće nedelje treći put i pred Nacionalni prosvetni savet.

"Zavodu je sporan autor, a ne udžbenik. Ušćumlić je predstavnik tvrdog jezgra SPS, koji je osamdesetih godina bio zadužen da čisti nepodobne kadrove iz Partije. Za njega sam ja ideološki nepodoban, i to je jedini razlog što je, i pored pozitivnih recenzija, odbijao moj udžbenik i iz trećeg pokušaja pronašao komisiju koja će da da negativan sud o knjizi", kaže Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, za "Novosti".

Da je u proceduri ocenjivanja udžbenika prekršen zakon, potvrdio je zaštitnik građana i naložio Zavodu da to ispravi.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta, prof. dr Desanka Radunović, objasnila je na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku da rukopis ”Istorije 8” dva puta dolazi pred NPS, sa negativnom ocenom Zavoda, pa su oni iskoristili rupu u zakonu i sačekali da istekne rok od 60 dana, kako bi izbegli da daju konačan sud o rukopisu i tekst prosledili ministru prosvete da sam donese ocenu.

"Novi logos" je tražio ekspertizu NPS i platio da angažujemo nezavisne stručnjake, ali poslednji put to nismo uradili, jer nismo uspeli da pronađemo eksperte koji su voljni da to urade, a da nisu u sukobu interesa".

Tri državna univerziteta zvanično su odbila da daju recenzente, sa obrazloženjem da nemaju koga da odrede.

"Ljudi se plaše osvete. Neki su mi rekli da ne smeju da prihvate rukopis, jer ako daju pozitivnu recenziju, zameriće se direktoru Zavoda i kasnije njihovi udžbenici neće moći da prođu", tvrdi autor ”Istorije 8”.

Simićev udžbenik će, posle dve recenzije izdavačke kuće, nekoliko verzija rukopisa, ocena pet komisija Zavoda, ponovo doći pred NPS sledeće nedelje, kako bi još jednom pokušao da dobije zeleno svetlo i uđe u učionice.

(Izvor: Večenje novosti)

Pogledajte još