Jeremić na Twitteru: SAD, Kanada i Jordan bojkotuju današnju raspravu u UN

- Bojkotuju SAD, Kanada i Jordan. Učestvuju svi ostali - napisao je Jeremić na svom Twitter nalogu.

SAZNAJ: Danas rasprava o Haškom tribunalu u UN - "Bojkot nije uspeo", tvrdi Jeremić

Jordanski ambasador u UN, princ Zeid Al Husein, izjavio je juče da će bojkotovati debatu, jer nisu obuhvaćene i žrtve rata u Bosni i pošto će, najverovatnije, biti kritikovan Tribunal UN za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

On je rekao da će, dok predsednik Generalne skupštine i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić bude predsedavao sednicom, on i ambasador Lihtenštajna u UN Kristijan Venevaser organizovati konferenciju za novinare dve grupe žrtava - Majki Srebrenice i Udruženja žrtava genocida i preživelih.

- Moja delegacija bojkotuje sutra sednicu zbog osećaja ozlojađenosti pošto predsednik Generalne skupštine eksploatiše svoju poziciju u cilju pokretanja nezasluženog napada protiv Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - rekao je jordanski ambasador i dodao: "Verujemo da je naša dužnost da se stvori prostor da se čuje glas žrtava rata u Bosni."

Ambasador Jordana, koji je bio pripadnik mirovnih snaga UN u Bosni, a od 2002. do 2005. i prvi predsednik Skupštine država-strana za Međunarodni krivični sud, ohrabrio je i druge zemlje da bojkotuju debatu u Generalnoj skupštini UN, prenosi AP.

Ambasador Lihtenštajna izrazio je, takođe, zabrinutost da Jeremić "eksploatiše Generalnu skupštinu UN za svoje sopstvene političke ciljeve, a jasno je da predsednik tog tela ne bi to trebalo da radi".

Većina država je procenila da je ovo važna tema o kojoj se treba izraziti, što se vidi iz činjenice da će 82 zemlje nastupiti sa zvaničnom izjavom.

To je najveći broj država koje su se u istoriji UN prijave za učešće na nekoj od javnih debata u Generalnoj skupštini.

Izvor: Blic

Pogledajte još