TROŠKOVI SAHRANE ZA MNOGE SU PREVISOKI: Sve veći broj tela preminulih Kanađana niko ne preuzima

U nekim kanadskim provincijama poslednjih godina zabeležen je porast broja tela umrlih koji nisu traženi, a najbliži rođaci navode troškove sahrane kao razlog zašto ne preuzimaju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Ovaj fenomen je podstakao najmanje jednu pokrajinu da izgradi novo skladište, piše "Rojters".

Ukupna cena sahrane u Кanadi je porasla na oko 8.800 kanadskih dolara (oko 700.000 dinara) sa oko 6.000 dolara iz 1998. godine, prema procenama industrijske trgovinske grupe.

U Ontariju, najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji, broj tela koje niko nije preuzeo porastao je na 1.183 u 2023. godini (242 u 2013), rekao je Dirk Hajer, glavni mrtvozornik provincije.

U većini tih slučajeva, najbliži srodnici su identifikovani, ali nisu mogli da preuzmu telo iz raznih razloga, a najčešći je novac.

Finansije čine 20 odsto od ukupnog broja nepotraženih tela u 2022. prešle na 24 odsto u 2023. godini.

- To je uznemirujuće jer se radi o osobi koja je preminula i nema nikoga – porodice, prijatelja ili drugih – koji bi mogli da daju uputstva ili planove za tu osobu nakon njene smrti - rekao je Hajer.

- Zvanično, u Ontariju, telo se smatra nepotraženim nakon 24 sata. Ali nadležni mogu provesti nedelje pokušavajući da lociraju najbliže rođake - rekao je on.

Ako rođaci potvrde da ne mogu da preuzmu telo, lokalna opština radi sa pogrebnim zavodom kako bi obezbedila jednostavnu sahranu.

U međuvremenu, telo se čuva u mrtvačnici ili skladištu sa kontrolisanom temperaturom.

- Uvek je bilo porodica kojima je potrebna dodatna pomoć. (Ali) nikada nisam video toliki broj posmrtnih ostataka koji trenutno postoje - rekao je Alan Кol, vlasnik pogrebne kuće "Mekinon i Bouz" u Torontu.

U Кvebeku je broj tela koja niko nije želeo da sahrani porastao na 183 u 2023. godini, dok ih pre 20 godina bilo 66. U Alberti, broj tela za koje niko od najbližih rođaka nije mogao da se pronađe i da ih zatraži porastao je na 200 u 2023. u odnosu na 80 u 2016. godini.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još