Potpisano: Stiže ruski kredit za budžet Srbije

Prva tranša od 300 miliona dolara biti isplaćena u najskorije vreme a druga nakon što Srbija zaključi stabilizacioni ugovor sa MMF.

Sporazum su potpisali ministri finansija Srbije i Rusije Mlađan Dinkić i Anton Siluanov, u prisustvu dvojice premijera Ivice Dačića i Dmitrija Medvedeva u podmoskovskoj rezidenciji ruskog premijera Gorki-9.

Kako je izjavio Siluanov, kredit se odobrava na 10 godina sa kamatom od 3,5 odsto. Prema njegovim rečima, prva tranša biće isplaćena u najskorije vreme.

“Da, u budžetu imamo sredstva, danas potpisujemo i stavljamo na raspolaganje”, pojasnio je on.

Što se tiče druge tranše tu postoji određeni uslov - ona će biti odobrena kada Srbija zaključi stabilizacioni ugovor sa MMF-om, precizirao je Siluanov.

Premijer Medvedev je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da su uslovi kredita za srpski budžet "dobri".

"Takve uslove skoro niko nema. Oni su niži od tržišnih", rekao je Medvedev.

Dvojica premijera su izrazili zadovoljstvo dosadasnjom ekonomskom saradnjom, pre svega u oblasti energetike i ocenili da postoje veliki potencijali za njeno proširenje i u drugim oblastima.

Pored sporazuma o kreditu za srpski budžet u Moskvi je potpisan i sporazum o saradnji Ruisije i Srbije u oblasti železničkog saobraćaja. Potpis na taj sporazum stavili su ministar prostornog planiranja, rudarstva i prirodih resursa Milan Bačević i pomoćnik ruskog ministra transporta Mihail Okulov.

(Izvor: Tanjug, Beta, B92)

Pogledajte još