Kirbi: Ima mesta za pregovore, obe strane da popuste

"Optimista sam da će sporazum biti postignut, postoje signali da će razgovori biti nastavljeni", rekao je Kirbi na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, posle sastanka sa članovima poslaničke grupe prijateljstva sa SAD.

Američki ambasador je rekao da pretpostavlja da će u sledećoj rundi doći do, kako je rekao, pozitivnog ishoda.

"Jasno je da ima mesta za pregovore, a kada je dijalog u pitanju uvek neko mora da da i da malo popusti i pretpostavljam da će toga biti na obe strane jer je to slučaj u svakom dijalogu", rekao je Kirbi.

On je naveo da pregovori još traju i da "jos nema zaključaka", a da SAD pružaju snažnu podršku dijalogu u kojem posreduje EU.

"Verujem da obe strane imaju na umu i da su svesne da je u njihovom interesu da se sporazum postigne i pronadje trajno rešenje i verujem da i Priština ima isto to na umu", rekao je Kirbi odgovarajući na pitanje da li očekuje da Priština učini ustupke.

Na pitanje o eventualnom uključivanju SAD u dijalog, Kirbi je rekao da je njegova zemlja uključena i da redovno održava sastanke sa predstavnicima vlasti u Beogradu.

"Mi smo uključeni u sve to, ali nismo prisutni za stolom (pregovaračkim)", objasnio je Kirbi.

U prilog tome Kirbi je rekao da je američki državni sekretar Džon Keri razgovarao sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i da je obavešten o toku dijaloga.

Komentarišući spekulacije da bi u petak moglo da dodje do sastanka u Briselu, Kirbi je rekao da ne zna da li će u petak doći do tog sastanka, ali da zna da Eštonova i EU žele da do dogovora dodje, ali da se još ne zna kako će izgledati format budućeg procesa.

"Ukoliko ne dodje do sastanka u Briselu ili na nekom drugom mestu, molim vas da ne izvlačite pogrešne zaključke. Optimisti smo, ali da li je u pitanju petak, subota, nedelja...", nije precizirao američki ambasador, dodajući da sama geografija ide u prilog tome da do sastanka ne dodje budući da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Njujorku, a premijer Ivica Dačić u Moskvi.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još