Finska policija se izvinila Putinu zbog stavljanja na crnu listu

Ime Vladimira Putina je zaista bilo na toj listi, ali se to desilo zbog lične greške jednog našeg policajca. Ta greška je ispravljena i ja duboko žalim što se to desilo i u ime finske policije izražavam duboko žaljenje zbog tog događaja - izjavio je za rusku agenciju Itar-Tass komesar Finske nacionalne policije Miko Patero.

Finski mediji su ranije danas objavili senzacionalnu vest da je ime ruskog predsednika stavljeno na određene tajne crne liste finske Centralne kriminalističke policije, zbog njegove povezanosti sa ruskim motociklističkim klubom "Noćni vukovi", najmasovnijim moto-klubom na svetu.

Finski TV kanal MTV3 je objavio da je finska policija sumnjala da je Putin možda učestvovao u organizovanom kriminalu i da je informaciju o tome čuvala u ultratajnom policijskom registru, pristup kojem je imalo samo nekoliko desetina specijalno obučenih policajaca.

Patero nije mogao da precizira koliko dugo je ime ruskog lidera bilo na toj listi, navodeći da članovi tog ruskog motociklističkog kluba nisu na crnoj listi. On je odbio da kaže koliko se ruskih državljana nalazi na toj crnoj listi.

Na pitanje agencije Itar-Tass da li su finski politički lideri bili informisani o stavljanju Putina na tu crnu listu, Patero je rekao da se to saznalo danas popodne, nakon čega su odmah obavestili rukovodstvo Finske.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još