PREDSEDNIK VUČIĆ OTKRIVA: Dobar razgovor sa Putinom, dogovorili smo izuzetno povoljnu cenu gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas imao veoma dobar telefonski razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim je, kako je istakao, dogovorio izuzetno povoljnu cenu gasa za Srbiju.

Vučić je nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu, novinarima rekao da najvažnija tema današnjeg razgovora sa Putinom bila istek gasnog spporazuma, posle desetogodišnjeg trajanja, 31. maja.

- I ono što mogu da vam kažem je da smo dogovorili glavne elemente koji su veoma povoljni po Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo potpisati ugovor na tri godine, to je prvi element ugovora, i mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani. Drugi važan element je da će formula koju koristimo ostati ista (naftna formula), tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju - kazao je Vučić.

Dodao je, da je odmah posle razgovora sa Putinom, uputio pismo direktoru Gasproma Alekseju Mileru "da koliko sutra, prekosutra razgovaramo o količinama".

Predsednik je precizirao da će cena gasa za Srbiju, po dogovorenoj formuli, zavisiti od cene nafte, i da će, čak i kada je nafta najskuplja, cena gasa koju ćemo plaćati iznositi od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

To se, međutim, kako je dodao, odnosi na dogovorenih 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ali Srbiji će, zbog sve veće industrijalizacije, biti potrebno dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa, i cena za tu dodatnu količinu, biće tema razgovora sa Gaspromom.

- Ako smem to da kažem i ako sve ovo realizujemo iz dogovora sa Putinom, mi ćemo po pitanju snabdevanja gasom imati sigurnu zimu - kazao je Vučić ističući da je cena gasa koju je dogovorio sa ruskim predsednikom u ovom trenutku tri puta manja - a zimi će, kako je istakao, biti čak deset puta manja - nego što plaćaju ostale evropske zemlje.

Izvor: N1
Foto: Александар Вучић - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još