Eštonova u Podgorici u ponedeljak

To je prva poseta Eštonove Crnoj Gori od njenog imenovanja na dužnost visoke predstavnice EU i dogodiće se samo nedelju dana nakon predsedničkih izbora čije rezultate osporava predsednički kandidat Miodrag Lekić i parlamentarna opozicija.

Ešton će se sastati sa visokim crnogorskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o političkoj situaciju u zemlji.

Evropska komisija pozvala je ranije političke partije da "rade konstruktivno unutar institucija i preduzmu mere kako bi poboljšale poverenje javnosti u njih".

Posmatračka misija OEBS-a u preliminarnom izveštaju o izborima konstatovala je da su oni u tehničkom smislu sprovedeni "profesionalno i efikasno", ali i ukazala na nepoverenje građana u institucije, izborni proces i ocenila da je neophodno obezbediti izborni proces u kome neće biti zloupotrebe državnih resursa.

Zatraženo je da se partijske aktivnosti jasno odvoje od državnih.

Prema privremenim rezultatima izbornu pobedu na nedeljnim izborima 7. aprila ostvario je kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vujanović.

Izborni štab kandidata opozicije Miodraga Lekića pred nadležnim institicijama osporava izbornu pobedu Vujanovića i uložio je prigovore na glasnje na mnogim biralištima.

Zbog situacije nakon izbora odložena je važna sednica skupštine o sudbini Kombinata aluminuijuma u Podgorici, kao i sednice skupštinskih, radnih tela.

Beta

Pogledajte još