Rat na Bliskom istoku održava cenu nafte

Sukob između Izraela i Libana održava cene nafte na visokom nivou zbog straha od mogućeg poremećaja isporuka na tržište na kome već postoji nestašica te energetske sirovine. Američka laka nafta na berzi u Njujorku za isporuku u avgustu košta 75,67 dolara za barel, a evropski „brent“ u Londonu 76,09 dolara. Mada eskalacija sukoba između Izraela i vojnih grupacija u Libanu nema direktne posledice po isporuke nafte, na tržištu je prisutna bojazan da bi Iran, koji je drugi najveći proizvođač nafte u OPEK, mogao da bude uvučen u taj sukob.
Najnovija kriza na Bliskom istoku nadovezuje se na više činilaca koji već duže predstavljaju potencijalnu opasnost na tržištu, kao što su spor Irana sa zapadnim zemljama oko nuklearnog programa Teherana, moguć poremećaj isporuka iz Nigerije zbog napada pobunjenika na tamošnja naftna postrojenja i sezona uragana u Meksičkom zalivu. Analitičari ukazuju da će konflikt između Izraela i Libana, koji uzima sve više maha, nastaviti da podstiče cene nafte jer je neizvesno da li će se u većoj meri u njega uključiti zemlje proizvođači u regionu − Iran koji proizvodi oko četiri miliona barela nafte dnevno i Sirija sa 430 hiljada barela. Trgovci očekuju i podatke o stanju zaliha nafte i derivata u SAD s obzirom na pojačanu tražnju benzina zbog sezone godišnjih odmora.
Da li će američke zalihe benzina i drugih goriva ove godine biti dovoljne da podmire tražnju u velikoj meri će zavisiti i od sezone uragana i eventualnog oštećenja naftnih postrojenja i mogućnosti Evrope da snabdeva tržište SAD, uvereni su analitičari. (“Pregled”)

Pogledajte još