Tijana jutros otputovala: Srećan put i brzo nam se vrati

Tijana je primila svu potrebnu terapiju kako bi što lakše podnela dug put do Hjustona.

Tijanino stanje je za sada stabilno, a nakon prijema u bolnicu, mala heroina će biti stavljena na listu čekanja za novo srce, a potraga za adekvatnim donorom mogla bi, nažalost, da potraje i do godinu dana.

Lekari klinke u Hjustonu u ponedeljak će otpočeti niz priprema za transplantaciju srca, a privatni smeštaj Tijaninoj porodici obezbeđen je zahvaljujući naporima princeze Katarine.

- Ognjanoviće će u Hjustonu sačekati prijatelji porodice Karađorđević, koji će im biti na raspolaganju za sve što im tamo zatreba. Medicinska avio-kompanija koju smo odabrali ima najbolje preporuke i specijalizovana je upravo za ovakve slučajeve, Tijana je primila potrebnu terapiju da što lakše podnese let, a društvo do Teksasa praviće joj, osim mame i dr Prijića, sertifikovano medicinsko osoblje “Oranž aviejšena” - kažu za “Blic“ na Kraljevskom dvoru.

Specijalni avion za Tijanin prevoz angažovan je zahvaljujući donaciji kompanije “Jat ervejz”, Ministarstva unutrašnjih poslova, dnevnog lista “Naše novine” i podršci Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu.

Tim lekara u specijalnom avionu

Avion je opremljen specijalnom medicinskom opremom i zbog Tijaninog zdravstvenog stanja, leteće na visini od 3.000 metara. Avion mora da ima monitor, kiseonik, priključak za EKG, defibrilator, infuzione pumpe, respirator... Tu će biti tim lekara, a njen doktor, dr Jovan Košutić, ne očekuje da će se išta loše desiti jer avion ne leti na visini od 10.000 metara.
Iako dr Prijić nije želeo da za naš list komentariše da li i kad Tijana putuje, jer će, kako kaže, do poslednjeg trenutke sve biti neizvesno, otac devojčice je potvrdio da će na put krenuti do kraja nedelje. Besplatnu kartu za njega, kao i za dr Prijića obezbedila je kompanija “Turkiš erlajnz”.

Maloj Tijani Ognjanović (8) pre šest godina je dijagnostikovana restriktivna kardiomiopatija, za koju je jedini lek transplantacija srca. Intervencija je prvo trebalo da bude urađena u bolnici u Beču, gde bi koštala oko 200.000 evra, ali kako roditelji nisu uspeli da na vreme skupe neophodni novac, a zdravstveno stanje male Tijane se u međuvremenu pogoršalo, u ovoj su im bolnici rekli da ne mogu da je stave na listu čekanja i obave transplantaciju.

Jedina šansa za malog borca ostala je klinika u Hjustonu, koja ima iskustva sa ovako teškim pacijentima. Tu su roditeljima za operaciju prvo tražili 1.015.000 dolara da bi posle intervencija i pritisaka sa raznih strana taj iznos bio smanjen 30 odsto, na 710.000 dolara.

U humanitarnu akciju u kojoj je prikupljen novac za Tijanino lečenje uključile su se mnoge javne ličnosti i građani.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još