Crnogosrki jezik službeni u Vrbasu?

Prema poslednjim podacima popisa stanovništva, u Vrbasu živi više od 15 odsto Crnogoraca, što je zakonski uslov za uvođenje novog jezika.

Iako u lokalnoj samoupravi kažu da nisu sigurni kako da tumače Zakon u ovom slučaju, u kancelariji vojvođanskog ombudsmana tvrde da dileme nema.

Da postoji takva kategorija - vojvođanski Lovćenac bio bi crnogorska prestonica u Srbiji. U samom centru sela stoji bista Njegoša, koja je pod video nadzorom. Crnogorski već tri godine je službeni jezik u opštini Mali Iđoš.

Međutim, zašto nije u opštini Vrbas, pita se Nenad Stevović iz Crnogorske partije.

"Ukoliko jedna zajednica u opštini doseže 15 procenata od ukupnog broja stanovnika te opštine, lokalna samouprava je u obavezi da uvede jezik te nacionalne zajednice u upotrebu“,
podseća on.

“Mi ovakvo ponašanje predstavnika lokalne vlasti prepoznajemo kao neustavno, protivzakonito i diskriminatorsko", ocenjuje Stevović.

B92 je proverio u lokalnoj samoupravi zbog čega ne reaguju na inicijativu Crnogorske partije.

Predsednik opštine Vrbas Milan Stanimirović ne krije da su rezultati popisa pokazali da u Vrbasu ima više od 17 procenata Crnogoraca, ali ipak, mnogo manje je crnogorski jezik navelo kao maternji.

"Od tih 7.353 građanina Vrbasa koji su se izjasnili kao Crnogorci, kao maternji jezik crnogorski upisalo je svega njih 213, dok 7.140 nije“, navodi on.

“Mislim da Zakon uvodi jezik, a ne nacionalnu manjinu. Nisam imao nijedan zahtev Crnogoraca u Vrbasu za uvođenjem jezika u službenu upotrebu", kaže Stanimirović.

Predsednik opštine Vrbas priznaje i da u lokalnom parlamentu neće biti podrške za promenu Statuta, kojom bi se, pored srpskog, mađarskog i rusinskog, i crnogorski jezik uveo u službenu upotrebu.

Takođe, pojedina udruženja Crnogoraca smatraju da temu jezika ne treba radikalizovati.

"Mislim da Crnogorci i uopšte svi građani Srbije imaju mnogo važnijih tema i gorućih pitanja kojima bi se trebalo baviti. Ovo je jedna stvar lične promocije pojedinaca koji su štetočinskim radom puno uradili na dezintegraciji Crnogoraca u Srbiji"
, smatra predsednik Udruženja Crnogoraca Novog Sada Božidar Marković.

Oni koji imaju životne probleme i ne drže se striktno slova Zakona, često ova dva jezika tumače kao jedan...

Lokalna samouprava će zatražiti dodatno tumačenje Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, dok su u kancelariji pokrajinskog ombudsmana potvrdili za B92 da je taj Zakon jasan i da nema, makar formalnih, prepreka da se crnogorskim jezikom govori i piše u opštini Vrbas.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još