Kuvajt spreman za ulaganja u Srbiju

"Verujemo da možemo više. Srbija ima mnogo mogućnosti. Energetika je postala krupno pitanje u našim razgovorima. Naravno, imamo prioritete u saradnji, a to su investicije, trgovina i turizam. Naša vojna saradnja traje već tri decenije, a sada razgovaramo o proširenju u oblastima poljoprivrede, energetike, turizma i zdravstva", rekao je on RTS-u.

El Sabah, koji je šef diplomatije Kuvajta i predsednik Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, smatra da bi Kuvajt i Srbija trebalo da povećaju trgovinsku razmenu koja iznosi svega dva i po miliona dolara godišnje.

RTS je javio da, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, najave ulaganja stižu i iz Kuvajta. Kuvajt je nedavno je odobrio kredit od 25 miliona evra pod povoljnim uslovima za izgradnju železničke stanice "Prokop" u Beogradu.

Građevinska preduzeća iz bivše Jugoslavije ostvarila su ranije značajne poduhvate u Kuvajtu, a vodotoranj, simbol grada Kuvajta, izgradilo je beogradsko preduzeće "Ivan Milutinović".

"Vodotornjevi su u mislima svih Kuvajćana, kao simbol saradnje dve prijateljske zemlje. Od sticanja nezavisnosti 1961. godine, Kuvajt je uspostavio diplomatske odnose sa bliskim i prijateljskim zemljama sa kojima delimo iste vrednosti. Bivša Jugoslavija bila je tada ključni igrač u Pokretu nesvrstanih, čije vrednosti delimo. Visoko cenimo vašu podršku tokom iračke invazije Kuvajta", rekao je El Sabah.

Istakao je da je Kuvajt sa Srbijom nastavio tradiciju dobrih odnosa i da se razgovara o regionalnim i globalnim pitanjima.

U maju se navršava 50 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kuvajta.

Kuvajt raspolaže desetinom svetskih rezervi nafte, a pododica El Sabah vlada tom zemljom poslednjih 250 godina. Kuvajt je investirao 50 milijardi dolara u infrastrukturu više država.

(Izvor: B92)

Pogledajte još