Rusija bi ponovo mogla postati monarhija?

Kako je javila Verska informativna agencija, Čaplin kaže da o tome treba da odluči društvo i da bi veštačko uvođenje monarhije moglo da ima negativne posledice. Čaplin napominje i da među vernicima ima zagovornika monarhije.
Crkveni dokumenti, kazao je, govore o "duhovnom uzrastanju društva" koje bi omogućilo da se pređe na "religijski ukorenjen oblik vladavine".

„Monarhija je više verski utemeljena forma vlasti nego republika. Za to društvo treba duhovno pripremiti, kako obnova ne bi bila karikaturalna i obesmislila monarhističku ideju. Ona ne treba ni da je pod stranom kontrolom“, rekao je Čaplin.

Čaplin traži da se o ovome otvori u javnosti diskusija, jer, kako kaže, ljudi bi trebalo da iznesu svoje argumente.

Moskovski mediji podsećaju na stavove patrijarha Kirila o istom pitanju. On je 2007, jš dok nije bio poglavar, izjavio da je za pravoslavnu monarhiju, kad to dopusti „moralno stanje društva“. Monarh, smatra patrijarh Kiril, treba da ima „ogroman asketizam“, on nema pravo da živi „po sopstvenoj volji“ kao što to čine neki prinčevi na Zapadu koji svojim pnašanjem degradiraju monahirističke principe.

U Rusiji, dodao je, ne bi dobro bilo da se car gađa „paradajzom ili mućkovima“, kao neki gradonačelnici. Iako se patrijarh u poslednje vreme nije izjašnjavao na ovu temu, smatra se da on i dalje zastupa ranije stavove. Analitičari se pitaju da li crkva već ima nekog kandidata za cara „koga narod hoće“, ili bi bila za to da se potomci dinastije Romanov vrate na presto.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još