Od primene Zakona o amnestiji pušteno oko 2.000 osuđenika

Direktor te uprave Milan Stevović informišući skupštinsku Komisiju za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija naveo je da je "brojno stanje u zatvorima smanjeno sa 11.300 lica lišenih slobode na 10.228".

On je naglasio i da je primena alternativnih mera i sankcija, što je i jedna od mera koje su propisane Strategijom za smanjenje preopterećenosti smeštajnih kapaciteta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, budućnost izvršenja krivičnih sankcija.

Stevović je naveo da su u sedam gradova u Srbiji otvorene kancelarije za alternativne sankcije, a da je za još sedam napravljen plan, u cilju širenja te mreže. To su Sremska Mitrovica, Požarevac, Užice, Leskovac, Čačak, Smerderevo i Pančevo.

Kada je reč o proširenju zatvorskih kapaciteta, u planu je izgradnja novih zatvora u Pančevu, za smeštaj 500 lica lišenih slobode, koji će biti finansiran sredstvima EU, i u Kragujevcu, za smeštaj 400 osuđenih lica.

Obezbeđena su sredstva i za rekonsturkciju Kazneno popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, kao i izgradnju novog.

Prema njegovim rečima, u pripremi je nekoliko zakonskih predloga, a ono što je prioritet jeste da se pritvorenicima i zatvorenicima obezbede takvi uslovi života koji neće ugroziti njihova ljudska prava.

"Njima je sudija u sudskom postupku oduzeo pravo na slobodu, ostala prava im ne smeju biti uskraćena", naglasio je Stevović.

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju, direktor Uprave je rekao da je delegacija Komiteta protiv torture Saveta Evrope konstatovala da je u zavodima mali broj zaposlenih i u tom kontekstu naveo da su predviđena sredstva za povećanje broja zaposlenih za 141 lice.

On je precizirao da se za 70 radnih mesta prijavilo 3.170 kandidata, od kojih je hiljadu fakultetski obrazovano, a više njih i sa završenim magistarskim studijama.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još