Draži napisali novu umrlicu

Novu Čičinu umrlicu, ali sa 17. julom 1946. godine, kao danom kada je streljan, a ne 31, kako se navodi u sadašnjoj odluci suda, trebalo bi ponovo da potpiše ista sudija - Nataša Jakovljević.

"Očekujemo odluku svakog dana", kaže za "Novosti" advokat Zoran Živanović, punomoćnik građana i udruženja koji su tražili Mihailovićevu rehabilitaciju.

"Jer, niko nikada nije naveo neki drugi datum kada je on streljan, čak ni partizanska strana. Pored toga, u izveštaju Državne komisije koja je istraživala njegovu smrt taj datum su naveli svi saslušani akteri, osim jednog koji je rekao da je, možda, prošla ponoć kada je ubijen. Zato smatramo da sudija može odmah da donese odluku, čak i bez održavanja ročišta".

Umrlicu sa novim, ispravnim datumom, očekuje i advokat Radiša Bogdanović koji je bio Dražin privremeni zastupnik i koji se pridružio Živanovićevoj žalbi.

"Ja sam se saglasio sa tom žalbom zato što svi izvedeni dokazi pokazuju da je Draža streljan 17. jula. Tom novom odlukom ne bi se vređala ničija prava, već bi se štitila Dražina, kao što i piše u zakonu", kaže Bogdanović.

Bez nove umrlice, postupak rehabilitacije komandanta jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića koji se vodi u Višem sudu u Beogradu ne može da se nastavi.

Sud je zaključio na poslednjem ročištu da postupak vraćanja Čičine časti i ugleda može da se nastavi tek pošto se konačno stavi tačka na datum kada je streljan.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još