Srbi sa severa Kosova: Nećemo sprovoditi ništa štetno

Sednici pored odbornika i rukovodstva opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić i načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković.

"Naša obaveza je da iskreno, složno, bez teških reči prema bilo kome iskažemo naš stav da nećemo prihvatiti da nam se bilo šta nameće”, rekao je Pantić.

Pantić je istakao da se mora "jasno poručiti da ovo što je ponudjeno u Briselu za nas nije prihvatljivo" istakavši da se boji da je danas dan de i da će se u Briselu izvršiti pritisak na naš pregovarački tim da pristane na nešto što nije u interesu ni naše države ni srpskog naroda, a ponajmanje Srba u pokrajini.

"Podsećam sve u Beogradu da treba da se pridržavaju Ustava Republike Srbije u kojem piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da niko nema pravo da stavlja potpis na nekakav dokument na kojem će stojati da se opštine na Kosovu i Metohiji pretvaraju u opštine koje će raditi po albanskim zakonima", rekao je Pantić.

On je naglasio da Srbi sa severa Kosova žele da Srbija napreduje ka EU i da budu deo EU, ali ne kao državljani Kosova.

Pantić je, komentarišući izjave Hašima Tačija da ne može da odstupi od ustavnih odredaba, rekao da je Ustav Srbije stariji od kosovskog i da svi imaju obavezu da ga se pridržavaju.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović (DSS) rekao je na sednici da niko nema prava da potpisuje sporazum kojim se odriče dela teritorije, sporazum koji je protiv Ustava Srbije i koji nije u skladu sa zaključcima prošlogodišnjeg referenduma na severu Kosova kojim je odbačena mogućnost priznavanja prištinskih institucija.

"Ono što se pregovaračkom timu nudi u Briselu nije prihvatljivo za Srbe na Kosovu", rekao je Milović i izrazio bojazan da će zarad dobijanja datuma za početak pregovora s EU državni vrh u Briselu "dati sve, a dobiti ništa"
.

Predsednik opštine Slaviša Ristić (DSS) rekao je na sednici da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin juče predsednicima opština na severu kazao da Srbiji u devetoj rundi pregovora nije ponuđeno ništa novo i da je ono što pišu mediji "pravo spinovanje".

Prema Ristićevim rečima, Vulin je predsednicima opština rekao da on lično neće prihvatiti sporazum iz Brisela ako bude postignut, već da će zajedno sa srpskim narodom nastaviti borbu za ostanak u državi Srbiji.

Ristić je predložio da odbornici iz četiri opštine sa severa Kosova organizuju potpisivanje peticije za pokretanje referenduma na kome će se građani Srbije izjasniti da li su za Kosovo i Metohiju ili EU, jer "jedino narod o tome može da odluči".

U zaključcima koji su jednoglasno usvojeni na sednici navodi se da odbornici potvrđuju svoju odluku iz februara prošle godine kada su na referendumu naveli da neće pristati na institucije Kosova i "odlučno izjavljuju da ostaju u sastavu Republike Srbije".

"Srpski narod i građani Republike Srbije su jedini nosioci suvereniteta i niko nema pravo da suprotno njihovoj volji potpisuje sporazume i druga akta o uspostavljanju vlasti nepriznate države...na delu teritorije Republike Srbije"
, navodi se u zaključcima.

Sednica je održana u danu kada u Briselu treba da bude održana deseta runda razgovora Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Pogledajte još