Ešton: Odlučujući raskid sa prošlošću

"Preporuke da se sa Srbijom otvore pregovori o pridruživanju EU, a sa Kosovom otpočnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) predstavljaju odlučujući raskid sa prošlošću i zajednički korak ka evropskoj budućnosti", navela je visoka predstavnica EU u saopštenju dostavljenom medijima.

Šefica evropske diplomatije, pod čijim je okriljem održano deset rundi dijaloga Beograda i Prištine, pohvalila je učesnike u dijalogu zbog "hrabrosti i vizije".

"Čast mi je što sam mogla da doprinesem ovom procesu"
, navela je Eštonova.

U istom saopštenju, evropski komesar za proširenje Štefan File dodao je da su "Srbija i Kosovo dokazali da mogu da se usredsrede na budućnost umesto da ostanu zarobljenici prošlosti".

"Naša preporuka je jasna - i Srbija i Kosovo zaslužuju da se odlučno napreduju prema evropskim perspektivama. Ovo su dobre vesti za narod Srbije i Kosova, kao i celog regiona", zaključio je File.

Kacin: Preporuke očekivane i dobrodošle

(old_image)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je preporuka Evropske komisije o početku pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom "očekivana i dobrodošla", saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Dosledna primena do sada postignutih sporazuma i nastavak dijaloga o energetici i telekomunikacijama je neophodno kako bi se ovaj pozitivan razvoj događaja očuvao i nastavio", rekao je on.

Kacin je pozdravio odluke vlada Srbije i Kosova da brzo prihvate sporazum postignut u Briselu uz posredovanje Ketrin Ešton, kao i jučerašnju ratifikaciju sporazuma u parlamentu Kosova.

"Sporazum o nadležnostima zajednice srpskih opština je ključan iskorak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine na osnovu koga je Evropski parlament (EP) u svojim izveštajima pozvao Savet EU da otvori novu fazu evropskih integracija Srbije i Kosova"
, navodi se u saopštenju.

Kacin je ukazao na to da je od velike važnosti da evropske i kosovske institucije zajedničkim naporima što pre počnu da sprovode reforme iz mape puta za viznu liberalizaciju i dodao da vizni režim donosi isključivo negativne ekonomske posledice i produbljuje osećaj izolacije.

"Svi građani Kosova zaslužuju da uživaju punu slobodu kretanja i zato EP poziva Komisiju na proaktivan pristup ovom pitanju"
, navodi Kacin u saopštenju.

Izvor: B92

Pogledajte još