Grubješić: Krajem juna biće poznata odluka o datumu

"Da li ćemo dobiti datum u junu ili ne, saznaćemo na samitu šefova država ili vlada 27. ili 28. juna", rekla je Grubješić u jutarnjem programu TV Pink.

Grubješić je rekla da bi tada bio određen datum za početak pregovora, ali da to ne znači da bi pregovori počeli tog dana već bi taj proces mogao da potraje tri do šest meseci - u decembru, u martu ili junu sledeće godine.

"Bitno je da imamo vremensku odrednicu da bi se naša administracija i svi kapaciteti pripremili za početak pregovora, da bi se iznašao pregovarački okvir, formirao pregovarački tim i otvorila prva najteža poglavlja 23. i 24. koje se odnose na pravosuđe i bezbednost", rekla je Grubješić.

Na pitanje kada bi Srbija najranije mogla da postane članica EU, ona je rekla da hrvatski primer pokazuje da su pregovori trajali pet godina, dve godine su bile potrebne za ratifikaciju, što znači ukupno sedam godina.

Grubješić je istakla da se za Srbiju ocenjeno da je napravila ogroman iskorak i ubrzanje u reformama u svim oblastima koje EK posmatra.

Reč je oblastima, počev od vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, unapređenja poslovnog okruženja, reformi u oblasti ekonomije, ljudskih i manjinskih i prava LGBT populacije, a u pripremi su i medijski zakoni, navela je Grubješić.

Grubješić je najavila da će u najskorije vreme, danas, sutra ili prekosutra biti formirana radna grupa koja će raditi na izradi akcionog plana za implementaciju sporazuma Beograda i Prištine.

"Na to ćemo se sada fokusirati", najavila je Grubješić i dodala da je sada vreme da "unutrašnje reforme stavimo na prvo mesto".

Prema njenim rečima, od Srbije se očekuje da pokaže volju, nameru i da krene u implementaciju.

Ona je dodala da Srbiju očekuje nastavak dijaloga i da na dnevni red dolaze životna pitanja povratka Srba na Kosovo, njihove i imovine države Srbije i da se mora razgovarati i postići sporazum o telekomunikaciji i energetici.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još