Državne apoteke: Lekova ima za još 10 dana!

Nedostaju diuretici, antibiotici, kao i lekovi za hronične bolesti.

U državnim apotekama sve više lekova nedostaje jer još nije razjašnjeno da li će morati da se snabdevaju centralizovano ili će biti izuzete iz primene Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 1. aprila.

Mnoge apoteke obustavile su nabavke i koriste isključivo zalihe, kojih ima malo.

Bez obzira na predlog Ministarstva zdravlja da državne apoteke do sprovođenja centralizovanih javnih nabavki, koje bi trebalo da počnu 2014, budu izuzete od primene Zakona, Uprava za javne nabavke juče je objavila mišljenje da državne apoteke moraju da sprovode postupke javnih nabavki za lekove koje izdaju na recept, piše "Blic".

Apoteka "Beograd" juče se obratila Upravi za javne nabavke da joj dozvoli hitan postupak javne nabavke, međutim, odgovor je bio da državne apoteke za lekove koje izdaju na recept moraju da sprovode postupke javnih nabavki. Zato, kažu u Apoteci "Beograd", nisu u mogućnosti da nabavljaju lekove koji se izdaju na recept.

"Obustavili smo naručivanje novih lekova sa liste RFZO, kao i pomagala koja se izdaju na nalog dok ne dobijemo konačno mišljenje Uprave za javne nabavke. Očekujemo dodatna tumačenja nadležnih kako da organizujemo tendere po novom Zakonu i nećemo naručivati lekove i pomagala dok se ta situacija ne razjasni. Nema aminofilina i durofilina, koje koriste astmatičari, a ni antikoagulansa sinkum 4", kaže Milana Dučić iz Apoteke Beograd".

Deficitaran je i diuretik "spironolakton", supozitorija "salofalk", kapi za oči "unitimolol"... Mnogi među njima nemaju zamenu.

Po tumačenju Uprave za javne nabavke, novi Zakon ne onemogućava državne apoteke da nabavljaju lekove, jer imaju mogućnost hitne nabavke za popunjavanje rezervi.

Kako je objasnio Đorđe Belenzada iz Uprave za javne nabavke, apoteke mogu da sprovedu pregovarački postupak iz razloga hitnosti i brzo nabave potrebne količine lekova, ali bi u isto vreme morali i da sprovedu redovan postupak javne nabavke.

Za razliku od državnih, privatne apoteke se snabdevaju redovno, jer ne moraju da postupaju po Zakon o javnim nabavkama. Ipak, mreža privatnih apoteka nije velika i mali broj njih je potpisao ugovor o izdavanju lekova na recept, bez kojih mogu ostati građani u unutrašnjosti koji su upućeni isključivo na državne apoteke.

Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu i član Predsedništva Demokratske stranke, izjavio je povodom informacije da državne apoteke imaju na zalihama lekove za još desetak dana, da su nadležni pre više od pola godine upozoreni da uvođenje privatnih apoteka u sistem izdavanja lekova na recept može dovesti do nestašica na tržištu i do gašenja državnih apotekarskih ustanova.

"Ne postoji nikakva mogućnost da državne apoteke koje su ustanove budu konkurentne privatnim apotekama koje su firme. Državne apoteke moraju da nabavljaju lekove u skladu za zakonom o javnim nabavkama i procedura u tom slučaju traje mesecima. Privatne mogu za jedan dan da nabave lek od veledrogerija. Državne apoteke moraju da poštuju niz zakona poput onog koji određuje zaposlene kao javne službenike i propisuje plate, a privatne apoteke ne", istakao je on.

Prema njegovim rečima, državne apoteke imaju objekte i u prigradskim naseljima i selima koji ne mogu biti profitabilni.

"Privatne apoteke se otvaraju na lokacijama gde je profit lako ostvariv. Ministarka zdravlja treba da objasni zašto je po svaku cenu insistirala da se sistem koji je uspešno funkcionisao bude razgrađen, zašto je ugrozila hiljade zaposlenih u državnim apotekama, ne trudeći se ni da izjednači tržišne uslove po kojima bi funkcionisale državne ustanove i privatne firme", smatra on.

(Izvor: B92, Blic)

Pogledajte još