Kosovski Srbi: Patrijarh je uz nas, podržaće svaku mirnu borbu i otpor

"Državnom vrhu ćemo reći isto ono što smo rekli patrijarhu - sporazum je katastrofalan. On predstavlja vešala za Srbe i njegova primena značiće egzekuciju za srpski narod, zbog čega ćemo tražiti da se od njega odstupi. Ukoliko ga ne odbaci Skupština, tražićemo da se narod izjasni na referendumu", rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić nakon razgovora sa patrijarhom.

On je rekao da je odbacivanje sporazuma jedini način da Srbi "opstanu i ostanu" na Kosovu i Metohiji, a u okviru države Srbije.

"Patrijarh je rekao da je 100 posto uz srpski narod na Kosovu i Metohiji i da će podrzati svaku mirnu borbu i miran otpor", kazao je Ristić.

On je dodao da su zauzvrat obećali patrijarhu da će ta borba biti "nepokolebljiva i dugoročna, dok ne dođu do slobode".

Prema njegovim rečima, ukoliko državni vrh ne ispuni njihove zahteve, organizvaće protestni skup u Beogradu.

"Taj skup biće nestranački, to će biti skup Srba sa Kosova", rekao je Ristić.

Sastanku u Patrijaršiji prisustvovali su predsednici četiri opštine sa severa Kosova, kao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Posle razgovora sa patrijarhom Irinejem, delegacija Srba sa Kosova imaće sastanak sa sastanak sa predstavnicima državnog vrha u Vladi Srbije koji je zakazan za 12 časova.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još