U Srbiji 50.000 frilensera: Zarade iznad 2.000 evra mesečno

Četl Olsen, potpredsednik “Ilansa”, najveće svetske kompanije za zapošljavanje putem interneta, kaže da se broj 'slobodnjaka' u 2012. povećao se za oko 60 odsto u odnosu na 2011.

I u pogledu zarada je Srbija među liderima. Sa prosečnom satnicom od 19,5 dolara, što je šest puta više od prosečne cene rada, zauzela je 12. mesto u svetu i peto u Evropi.

"Rad od kuće" u Zakonu o radu

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će se u izmenama Zakona o radu prvi put definisati i “rad od kuće”, odnosno “rad na daljinu”.

Predlog je već unet i primenom novog zakona frilenseri će biti “legalizovani”, ali se, doduše, ne zna kada.

"Najviše su bili plaćeni programeri i IT stručnjaci (prosečno 21,7 dolara po satu), a potom grafički dizajneri sa satnicom od 20,1 dolar", navodi on.

Da posla za softverske inženjere, IT stručnjake, programere, veb i grafičke dizajnere, ali i analitičare podataka, istraživače tržišta, marketing stručnjake, finansijske i pravne savetnike, pa i novinare i te kako ima, smatra i Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primenu interneta i potpredsednik “Internet grupe”:

"Frilenseri u Srbiji su uglavnom mladi i većina njih pripada 'milenijumskoj generaciji'. Rođeni su posle 1980. godine, imaju završene fakultete i odlično barataju engleskim jezikom. Ipak, nema rodne ravnopravnosti jer su 90 odsto njih muškarci", potvrđuje Četl Olsen.

Postoji, međutim, i druga strana medalje.

"Njima nisu plaćeni doprinosi, nemaju zdravstveno osiguranje, a ne plaćaju ni državi porez. Uz sve to, niko ne može da ih kontroliše", kaže Boško Latković iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U kompaniji Ilans kažu da naši frilenseri najčešće rade za klijente iz Amerike, Australije i Velike Britanije.

"Samo prošle godine srpskim frilenserima dodeljeno je 4.789 poslova, što je 70 odsto više nego 2011. godine, a toliki je bio i porast zarada"
, poredi Olsen.

(Izvor: Novosti, Kamatica)

Pogledajte još