U Srbiji 50.000 frilensera: Zarade iznad 2.000 evra mesečno

0

Najmanje 50.000 građana Srbije radi od kuće. Prosečna plata tih srpskih frilensera kreće se iznad 2.000 evra, odnosno oko šest puta više od prosečnog srpskog radnika.

Četl Olsen, potpredsednik “Ilansa”, najveće svetske kompanije za zapošljavanje putem interneta, kaže da se broj 'slobodnjaka' u 2012. povećao se za oko 60 odsto u odnosu na 2011.

I u pogledu zarada je Srbija među liderima. Sa prosečnom satnicom od 19,5 dolara, što je šest puta više od prosečne cene rada, zauzela je 12. mesto u svetu i peto u Evropi.

“Rad od kuće” u Zakonu o radu

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će se u izmenama Zakona o radu prvi put definisati i “rad od kuće”, odnosno “rad na daljinu”.

Predlog je već unet i primenom novog zakona frilenseri će biti “legalizovani”, ali se, doduše, ne zna kada.

“Najviše su bili plaćeni programeri i IT stručnjaci (prosečno 21,7 dolara po satu), a potom grafički dizajneri sa satnicom od 20,1 dolar”, navodi on.

Da posla za softverske inženjere, IT stručnjake, programere, veb i grafičke dizajnere, ali i analitičare podataka, istraživače tržišta, marketing stručnjake, finansijske i pravne savetnike, pa i novinare i te kako ima, smatra i Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primenu interneta i potpredsednik “Internet grupe”:

“Frilenseri u Srbiji su uglavnom mladi i većina njih pripada 'milenijumskoj generaciji'. Rođeni su posle 1980. godine, imaju završene fakultete i odlično barataju engleskim jezikom. Ipak, nema rodne ravnopravnosti jer su 90 odsto njih muškarci”, potvrđuje Četl Olsen.

Postoji, međutim, i druga strana medalje.

“Njima nisu plaćeni doprinosi, nemaju zdravstveno osiguranje, a ne plaćaju ni državi porez. Uz sve to, niko ne može da ih kontroliše”, kaže Boško Latković iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U kompaniji Ilans kažu da naši frilenseri najčešće rade za klijente iz Amerike, Australije i Velike Britanije.

“Samo prošle godine srpskim frilenserima dodeljeno je 4.789 poslova, što je 70 odsto više nego 2011. godine, a toliki je bio i porast zarada”
, poredi Olsen.

(Izvor: Novosti, Kamatica)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.