Vučić spreman na referendum, ali uz jedan uslov

"U slučaju da Srbi sa KiM u utorak kažu da je to njihov zahtev i odgovore na ovaj uslov, referendum će biti za 15 dana", poručio je on.

"Razjedinjeni ne možemo mnogo. Ako treba, preispitaće se narodna volja, ali sa jednim ciljem i uz jedan uslov - to je da izađemo ujedinjeni, odnosno da se svi obavežu da će na kraju biti uz odgovor većine", rekao je Vučić.

On je više puta istakao da raspisivanje referenduma više ne zavisi od vlasti, već od onih koji će dati odgovor na taj uslov i odlučiti da li će Srbija posle referenduma biti ujedinjena.

To znači,
naveo je Vučić, da Srbi sa Kosova pristanu da posle referenduma, u slučaju da sporazum bude prihvaćen, učestvuju u njegovoj implementaciji. Njihov odgovor očekuje nakon novih zakazanih razgovora, u utorak.

Podsetimo, ranije, a i tokom današnjih četvoročasovnih razgovora sa premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Vučićem, predstavnici Srba sa severa KiM su rekli da će insistirati na raspisivanju referenduma. Takvo razrešenje najavljeno je i dva dana nakon parafiranja u Briselu, posle sednice SNS.

"To nije pitanja skrivanja iza nečega, jer mi jasno kažemo šta hoćemo. Imaćemo čist stav Vlade, većinsku podršku u Skupštini. Verujem da 80 odsto ljudi nije srećno zbog sporazuma, ali da shvataju da je Vlada uradila jedino mogue. Verujem da bi i većina na referendumu rekla da, ne samo sporazumu već budućnosti zemlje", rekao je Vučić i ponovio raniji stav da će negativan odgovor na referendumu značiti i pad Vlade i njegovu ostavku.

“Imamo najkorektniji moguć odnos prema Srbima sa KiM, mi brinemo za njih i ne želimo nikoga da otpisujemo. Lićno ću ići na Kosovo da obiđem kosovske Srbe i da im kažem sve ono što govorim i vama”, rekao je Vučić i dodao da “radi za sve građane, i one koji žive južno od reke Ibar”.

Prvi potpredsednik Vlade je na konferenciji za novinare istakao da je u prošlosti Srbija plaćala cenu nejedinstvu životima desetinama hiljada svojih ljudi, ali i gubljenjem budućnosti i perspektive za narod.

"Nijedna strana više neće dobiti maksimalistički plan, bilo ko koji to tvrdi ne govori istinu. Mi snage za ratničke vojne podvige u ovom trenutku nemamo, nismo u situaciji da se silimo, niti je moguće, niti je realno. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba, a vidim da ima mnogih koji se lupajući u bubanj kandiduju za to mesto", rekao je Vučić dodavši da su "spremni za to mesto samo ako ne pada kiša, ako je bubanj na Terazijama i ako tuđa deca idu da prolivaju krv".

"Uveren sam da smo doneli pravu odluku, jedinu moguć, tešku da teža ne može biti", rekao je Vučić i dodao da se sada "vodi žestoka kampanja u delu javnosti protiv sporazuma".

Kampanju je ocenio razumljivom iz ugla kosovskih Srba, ali je dodao da ona sadrži i brojne nesitinitosti i laži.

"Laži govore da dajemo, predajemo i priznajemo Kosovo. To rade razne institucije, pa čak i one koje treba da rade na jedinstvu naroda, one rade na tome da podele budu što jasnije i što veće i da se dogovori ne postignu", rekao je Vučić.

On je kasnije i direktno spomenuo SPC odgovarajući na pitanje novinara, kada je rekao da je bio razočaran saopštenjem Sinoda i odbacio sve primedbe na tačku 14 briselskog sporazuma.

Osvrnuvši se još jednom na referendum, rekao je da ako neko smatra da Vlada i njene odluke nemaju legitimitet, mora da dobije podršku većine.

“Oni koji prete referendumom, greše na jednoj stvari kada misli da se mi borimo za fotelje. Mi se borimo za narod i šanse Srbije. Ničega se ne stidimo i ne plašimo. Problem je što su neki naučili da najtežim mogućim rećima, uvredama i pretnjama misle da nekoga mogu da pokolebaju. Mi smo se noćima mučili, razmišljajući i boreći se za svaku reč u sporazumu, da bi došli do nečega što je najbolje. Ako neko misli da može bolje, samo napred. Samo pre toga mora da dobije većinu građana Srbije iza sebe”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je sporazum rezultat toga što je ovo "možda prva generacija političara, koja se odvažila da menja sliku o Srbiji kao o lošim momcima".

"Mi smo vodili računa o interesima našeg naroda, o garancijama za bezbednost, Srbija nije ukidala ne znam kakve institucije. Postoje rešenja koja nisu sjajna, ali postoje rešenja koja su svakako bolja od sadašnjeg faktičkog stanja. Nije ključ ovde u razumevanju sporazuma, već u činjenici da je Srbija prvi put posle devedesetih izašla sa formiranim stavom, da prvi put govori o budućnosti, a ne istoriji i da prvi put međunarodna zajednica govori kao da nam nešto duguje. To je istorijski preokret", rekao je Vučić.

Na pitanje koliko će mogući referendum usporiti implementaciju sporazuma, on je rekao da na kraju misli da će rešavanje situacije moći samo da ubrza implementaciju.

"Ovako kako je krenulo, vidi se da će biti muka i muka. Ako treba da se obračunavamo, da ucenjujemo, ne pada nam na pamet, to je naš narod...", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Vlada smeniti Krstimira Pantića jer se protivi sporazumu, Vučić je odgovorio da su svi na Kosovu na budžetu Srbije i da ne mogu svi da budu smenjeni jer se protive sporazumu.

"Da li je to fer s nečije strane, to je drugo pitanje", dodao je on.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.