Železničari najavili štrajk 25. maja

BEOGRAD, 14. maja 2009. (Beta) - Predstavnici sindikata Železnice Srbije najavili su u četvrtak da će 25. maja stupiti u generalni štrajk ako Vlada Srbije ne poveća zarade železničara i subvencije za to javno preduzeće.

Član Štrajkačkog odbora Žarko Dimić kazao je na konferenciji za novinare da je neophodno povećati zarade zaposlenih u tom preduzeću i obezbediti im osnovna sredstva za rad. Prema podacima sindikata, poslovnim planom Železnice Srbije predviđeno je povećanje subvencija za 2,5 milijardi dinara u 2009. godini, ali su rebalansom budžeta odobrene subvencije od 10 milijardi dinara smanjene za 500 miliona dinara.

"Železnica Srbije je veliki sistem koji je potreban Srbiji. Za kratko vreme nećemo moći da funkcionišemo", istakao je Dimić. Prema njegovim rečima u tom preduzeću ima preko 20.000 zaposlenih, sa prosećnom zaradom 29.500 dinara. "Ukoliko Vlada ne poveća subvencije za Železnicu i dodatno smanji postojeće subvencionisanje, prosečne neto zarade mogle bi biti smanjene na 19.200 dinara", naglasio je član Štrajkačkog odbora.

Pogledajte još