Bradić predložio izmenu novih propisa o porezu na dohodak

BEOGRAD, 14. maja 2009. (Beta) - Ministar kulture Nebojša Bradić predložio je na sednici Vlade Srbije da se izmene novi propisi o porezu na dohodak građana, "kako bi se olakšali uslovi obavljanja osnovnih delatnosti umetnika i ustanova kulture", saopštilo je u četvrtak Ministarstvo kulture.

Izmene i dopune Zakona i porezu na dohodak građana, koje su stupile na snagu 8. maja, izazvale su burne reakcije umetničkih i novinarskih udruženja, medijskih kuća i nevladinih organizacija, a i sam premijer Mirko Cvetković naložio je u četvrtak Ministarstvu finansija da predloži novi način obračuna poreza na autorske honorare.

Prema propisima, koji su stupili na snagu u prošli petak, porezi i doprinosi na autorske honorare povećani su sa 33,6 na 50,6 odsto za zaposlene i sa 48,3 na 76,8 odsto za nezaposlene.

U saopštenju Ministarstva kulture Srbije se navodi da je ono "pre donošenja" tih propisa dalo negativno mišljenje na njih, uz ocenu da "mogu dovesti ustanove kulture u poziciju nemogućnosti ispunjavanja umetničke i finansijske obaveze prema angažovanim saradnicima".

Pogledajte još