RK "Beograd" ne moraju u bankrot

Robne kuće "Beograd" se neosnovano po nepravosnažnom i nezakonitom rešenju Delinke Đorđević, sudije Trgovinskog suda u Beogradu, već više od četiri godine nalaze u stečaju, a sada se čak najavljuje da će biti prodate, odnosno otići u bankrot. Protiv toga su i akcionari i poverioci koji izlaz vide u reorganizaciji Robnih kuća, što bi značilo da bi poverioci bili namireni, a to su akcionari, koji su kupili a ne besplatno dobili deonice, "Beobanka" i dobavljači. Akcionari bi svoja potraživanja mogli konvertovati u vlasništvo nad imovinom (dobili bi 15 odsto akcija) "Beobanci" bi se isplatilo u novcu, a dobavljači su hipotekarno obezbeđeni. Ovo rešenje je moguće, jer prema proceni Suda vrednost imovine ove firme u stečaju je oko 200 miliona evra, dok su potraživanja oko 80 miliona evra, što znači da se poverioci mogu namiriti manjim delom imovine RK "Beograd" i pritom će ostati kapitala za nastavak poslovanja firme − istakao je Branko Pavlović, konsultant Udruženja akcionara i poverilaca Robnih kuća "Beograd", na konferenciji za novinare povodom najava predstavnika Vlade da će ova firma ići u bankrot. U tom konteksu on je podsetio da je novim zakonom napravljena jasna razlika između reorganizacije i bankrotstva o čemu, inače, ne odlučuje Agencija za privatizaciju, već Skupština poverilaca koja se u ovom slučaju nije izjasnila.
Otuda tvrdnje da će Robne kuće biti prodate nemaju pravno utemeljenje, smatra Pavlović, koji istovremeno smatra da treba oprezno razmatrati rešenja sudija koji su u zatvoru i osumnjičeni da su deo stečajne mafije, ali i upozorava stečajno veće i sud da pročitaju predmet RK "Beograd" a posebno Nacrt reorganizacije koji je sudu dostavljen još prošle godine i podnesu krivičnu prijavu protiv Delinke Đorđević, koja je donela rešenje o stečaju nad ovom firmom. Luka Anđelić, predsednik UO Udruženja akcionara i poverilaca je rekao da je pet stečajnih upravnika oštetilo tu firmu za 118 miliona nekadašnjih nemačkih maraka, da je prostor izdavan u zakup po različitim cenama, da je oprema uništena. Prema njegovim rečima 15 hiljada radnika RK "Beograd" rešeni su da najpre na civilizovan način zaštite svoja prava o čemu su obavestili i ministra privrede Predraga Bubala, ali izgleda da je to bilo bezuspešno. Njemu se, inače, čini da nadležni izgleda ne žele da ožive sistem koji je i te kako značajan za privredu, budući da se govori o bankrotstvu što znači da se tada u prodaju kreće po početnoj ceni koja je upola manja od procenjene vrednosti kapitala, a na kraju se može prodati i za samo 20 odsto.
Istovremeno Ljubiša Velimirović, zamenik predsednika UO Udruženja, koji je u vreme DOS-a dobio otkaz zato što je bio protiv toga da se kompanija proda za 60 miliona maraka, podsetio je da je u vreme JUL-a bilo pokušaja prodaje, da su sada ostavljeni na milost i nemilost SPO-u i bjelopoljskoj stečajnoj mafiji. U tom kontekstu je rekao i da je u Novom Pazaru robna kuća prodata Ćazimu Šemsoviću za samo 154 miliona dinara i još nije plaćena, a po nerealnoj ceni prodat je i Hotel na Zlatiboru ¨Đorđu Momiroviću, vlasniku "Mone". (“Pregled”)

Pogledajte još